Timp Liber

Ce se sărbătorește pe 15 februarie? E ziua mondială a hipopotamilor și a persoanelor singure

Pe 15 februarie, după Valentine's Day, la nivel mondial se sărbătorește ziua persoanelor singure, dar nu numai. Aceasta este și ziua mondială a hipopotamilor.

Ce se sărbătorește pe 15 februarie? E ziua mondială a hipopotamilor și a persoanelor singure Ce se sărbătorește pe 15 februarie? E ziua mondială a hipopotamilor și a persoanelor singure

 

 


Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar.

 


Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie

Ziua mondială a hipopotamilor

Ziua mondială a hipopotamilor (#WorldHippoDay), marcată pe 15 februarie, este un prilej de a aprecia aceste creaturi masive, care petrec mult timp în apă.


Potrivit experţilor, specia a evoluat în Africa cu circa 8 milioane de ani în urmă. Deşi aparent seamănă cu caii şi porcii, aceste mamifere semiacvatice sunt de fapt înrudite îndeaproape cu balenele, delfinii şi marsuinii. În prezent, hipopotamii trăiesc în ţări precum Zambia şi Tanzania.

În 2006, Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (IUCN) a clasat hipopotamii drept specie vulnerabilă după ce a stabilit că populaţia a scăzut cu până la 20% în ultimele două decenii. Seceta a dus la pierderea habitatului, vânătoarea şi braconajul hipopotamilor pentru carne şi dinţii din fildeş reprezentând de asemenea o mare ameninţare.


În greaca veche, cuvântul hipopotam înseamnă „cal de apă”, un nume potrivit pentru aceste fiinţe care îşi petrec cea mai mare parte în apă, dar care, în mod surprinzător, nu ştiu să înoate. Hipopotamii îşi pot ţine respiraţia sub apă până la cinci minute. Unul dinte motivele pentru care hipopotamii petrec atât de mult timp sub apă este pentru a-şi proteja pielea de razele soarelui. Le place totodată să se tăvălească prin nămol întrucât îi ajută să se răcorească.

Ziua pentru aprecierea persoanelor celibatare

Ziua pentru aprecierea persoanelor celibatare (#SinglesAwarenessDay), celebrată după Ziua Sfântului Valentin, este un prilej de celebrare şi apreciere a celor care nu se află într-o relaţie. A fi celibatar nu este neapărat o lipsă de opţiuni, ci mai degrabă o alegere, aceea de a nu-ţi lăsa viaţa să fie definită de statutul relaţional.


Dacă cei care se află într-o relaţie au şansa de a experimenta bucuriile Zilei Sfântului Valentin, de ce nu ar putea şi celibatarii să se bucure de o zi a lor? Este de asemenea o zi propice recunoaşterii altor forme de afecţiune, cum ar fi cea între membrii unei familii sau între prieteni, precum şi dragostea de sine. O astfel de sărbătoare îşi propune să ne aducă aminte că nu trebuie să fii într-o relaţie ca să celebrezi viaţa şi că secretul fericirii este abilitatea de a fi împăcat cu tine însuţi.

Sursă: Agerpres

CITEȘTE ȘI:

Ziua mondială a creativităţii şi inovaţiei

Astăzi este Ziua Mondială a Somnului: 35% dintre oameni nu dorm suficient, ceea ce duce la tulburări psihice

Ultimele Stiri
abonare newsletter