Ştiri din Transilvania

Construirea unui bloc de șase etaje, motiv de dispută în Dâmbul Rotund

Un proiect imobiliar pe șase niveluri de pe strada Corneliu Coposu îi nemulțumește pe vecini. Proiectanții se apără și spun că investiția va „propulsa” valoarea terenurilor din vecinătate.

 

 


În ședința extraordinară de miercuri, 20 ianuarie, Consiliul Local Cluj-Napoca urmează să aprobe construirea unui bloc de șase etaje pe o stradă din cartierul Dâmbul Rotund.

 


Consilierii locali vor dezbate proiectul de Hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu (PUD) pentru construirea unui imobil cu funcțiuni mixte, (1-2)S+P+6E pe strada Corneliu Coposu nr. 112-114. Parcela pe care se solicită construirea blocului, în suprafață totală de 844 mp, are front și la strada Porumbului, fiind delimitată de parcele cu fond construit.

Practic, prin PUD se propune restructurarea terenului, prin demolarea clădirii existente, respectiv construirea unui imobil mixt (locuințe colective cu parter comercial) de șase nivele. Beneficiarul construcției este firma SC Vakerem SRL, având sediul la aceeași adresă. De asemenea, prin PUD sunt propuse 23 de locuri de parcare amenajate în spațiile aflate la subsol.


Vecinii: „Nu suntem de acord cu construirea imobilului!”

Cu aviz favorabil din partea Ministerului Culturii și Identității Naționale, lucrările vor fi supravegheate de un arheolog atestat. Pe lângă notificările expediate proprietarilor parcelelor vecine, au fost organizate și două dezbateri publice în cadrul cărora cei interesați și-au putut expune punctele de vedere.

Vecinii de pe strada Porumbului s-au interesat unde vor fi locurile de parcare și consideră că imobilul propus are înălțimea prea mare. De asemenea, ei atrag atenția că viitoarea construcție le va umbri locuința și doresc să știe dacă distanța dintre clădiri va fi optimă. Eugen I. și Lucreția I. au transmis: „noi ca proprietari nu suntem de acord cu construirea imobilului cu 6 etaje”.


„Nu suntem de acord cu garajele subterane la o distanță de 2,80 metri față de casă, deoarece la prima ședință în sală față de domnul primar ni s-a promis că nu se face nicio săpătură aproape de casă, că rămâne spațiu verde pentru copii”, se arată într-o adresă din octombrie 2020 a vecinilor mai sus amintiți, profund nemulțumiți de proiectul imobiliar.

Proiectanții: „Investiția va crește valoarea terenului vecinilor”

„Subsolul este necesar și obligatoriu conform RLU (regulament local de urbanism – n.r.) Cluj-Napoca pentru asigurarea a cel puțin 75% din locurile de parcare în spații specializate. În prezent, proiectul se află la faza de studiu urbanistic (PUD), urmând ca la faza de autorizare, împreună cu inginerii structuriști, să luăm toate măsurile de siguranță astfel încât să nu fie adus niciun prejudiciu imobilului dumneavoastră, aflat la aproximativ 1 metru față de limita de proprietate”, potrivit răspunsului semnat de proiectanții de la SC Endorfina Concept SRL.


„Dacă se va considera oportun, se va realiza și o expertiză tehnică. Beneficiarul își asumă să remedieze orice prejudiciu care se va dovedi că a fost cauzat din culpa sa. Cele două subsoluri, chiar dacă reprezintă o investiție mare pentru dezvoltator, vor permite aerisirea parcelei și eliberarea terenului suprateran pentru spații verzi amenajate, în vederea creșterii calității mediului construit”, au completat proiectanții.

Totodată, ei dau asigurări că noul imobil „dorește să țină cont” de viitoarea dezvoltare a orașului și se poate aștepta ca această investiție „să propulseze dezvoltarea” acestei părți a municipiului, dar și „creșterea valorii” inclusiv a terenului vecinilor. Enumerând toate aceste argumente, proiectanții – „având în vedere bună-credința investitoturului de a dezvolta această zonă” – consideră că „trebuie să sprijine” această investiție.

CITEȘTE ȘI:

Încep EXPROPRIERILE pentru lărgirea Căii Mănăștur. Ce sume primesc proprietarii?


 

abonare newsletter