Sport

Avem stadion! Naţional Arena a fost inaugurat aseară.

<p /><img src="documente/stories/09_septembrie/07_ziua/06-arena nationala1.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Aseară a fost inaugurat Naţional Arena, noul stadion al echipei naţionale a României.

Noua arenă a costat aproximativ 230 milioane de euro, faţă de numai 45 milioane euro, cât a costat construcţia Cluj Arena.

În sfârşit, şi România se poate mândri cu două monumente de infrastructură sportivă, Naţional Arena, de la Bucureşti, inaugurat aseară cu meciul România – Franţa şi Cluj Arena, care va fi inaugurat în luna octombrie.


Noul Stadion Naţional a fost construit pe locul celui mai vechi (ridicat în 1953), a cărui demolare a început în 18 decembrie 2007 şi s-a încheiat în 20 februarie 2008. Construcţia noii arene a început în anul 2008 şi a durat până în vara acestui an. Meciul de inaugurare ar fi trebuit să fie un amical cu Argentina, programat în data de 10 august, dar această partidă nu s-a mai disputat datorită faptului că sud-americanii au acuzat faptul că selecţionerul lor a demisionat, iar jucătorii sunt obosiţi după ce au participat la Copa America. Astfel, noua arenă a echipei naţionale a României a fost inaugurată abia aseară, cu meciul România-Franţa din preliminariile Campionatului European 2012.

Naţional Arena poate găzdui 55.600 spectatori şi are potenţial de extindere până la o capacitate de aproximativ 63.000. Stadionul Naţional a fost construit de firmele Max Bogl şi Astaldi, care au folosit ca model Commerzbank Arena, din Frankfurt (Germania), stadion ce a găzduit meciul la Campionatul Mondial din 2006. Estimate iniţial la aproximativ 120 milioane euro, costurile de construcţie ale stadionului de la Bucureşti au urcat la peste 210 milioane euro. Arena este însă una dintre cele mai cochete din lume, având, printre altele: un garaj subteran cu 200 de locuri de parcare, 40 de loje a câte 12 locuri, săli de conferinţă şi restaurante, 364 de locuri pentru presă (echipate cu pupitre individuale). De asemenea stadionul are şi 94 de căi de acces, ceea ce permite ca accesul şi evacuarea spectatorilor să se poată realiza în 20 de minute, precum şi un cub video, situat în centrul terenului, echipat cu patru ecrane de 30 mp fiecare.


La meciul de inaugurare a Stadionului Naţioanl, România – Franţa, au asistat aseară, printre alţii şi Sepp Blatter, preşedintele FIFA, venit în ţara noastră special pentru acest eveniment, şi preşedintele Traian Băsescu.

Scump, dar cochet


Faţă de Cluj Arena, Stadionul Naţional este mai mare şi mai cochet, dar şi mult mai scump. Arena de pe Someş a costat doar aproximativ 45 milioane de euro, în timp ce arena bucureşteană a costat peste 200 milioane euro. Cubul video şi sistemul care îl ridică şi îl coboară, precum şi acoperişul retractabil au ridicat mult costurile de construcţie ale Stadionului Naţional.

Este îmbucurător faptul că ambele arene sunt încadrate de UEFA în categoria „elite“, ceea ce înseamnă că facilităţile de care dispun permit inclusiv disputarea unor finale de cupe europene. De altfel, Naţional Arena va găzdui finala Europa League din 9 mai 2012, fiind unul dintre puţinele stadioane din estul Europei care au această onoare. Din păcate, la capacitatea actuală, arena bucureşteană nu poate găzdui finale de Liga Campionilor, deoarece capacitatea minimă de spectatori pentru astfel de evenimente este de 60.000. De altfel, nici Cluj Arena, la capacitatea actuală (30.500), nu poate găzdui finale de Europa League, care se pot disputa conform normelor UEFA pe stadioane cu capacitatea de peste 40.000.

Ultimele Stiri
abonare newsletter