Social

Clujul oferă tinerilor posibilități de lucru într-un domeniu inovativ

Facultatea de Litere din cadrul Universității Babeș-Bolyai a inaugurat joi Centrul Digital Humanities Transilvania (DigiHUBB) . Acesta este o entitate de cercetare ştiinţifică aplicativăaflat în subordinea Universităţii Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca,constituit în cadrul Facultăţii de Litere.

 

Ce înseamnă Digital Humanities?


Digital humanities reprezintă un nou concept și domeniu de cercetare și predare, care  aduce împreună științele umaniste și informatice. Domeniul digital humanities nu se limitează practicile umaniste convenționale, ci cuprinde în demersurile sale și domenii precum istoria, antropologia, comunicarea, arhitectura, studiile etnice sau științele sociale.

„Un coleg american a definit conceptul de digital humanities ca „Shakespeare pe Ipad”.  Practic, este vorba despre mariajul dintre disciplinele umaniste,  artă, muzică, cu tehnologiile informatice. De exemplu, nu mai e obligatoriu să vizitezi un muzeu, pentru că poți accesa obiectele în mod digital”, a declarat Susan Schreibman , specialist în domeniul științelor umaniste digitale.


În cadrul evenimentului, Conf. Dr. Paulina Mitrea, profesoară la UTCN și membru al Centrului DigiHUBB, a afirmat următoarele: „Ideea de digital humanities înseamnă în primul rând colaborare și lucru prin proiecte intradisciplinare. Acest centru este o unitate de cercetare, dar face parte dintr-o structură mai mare. Interesul nostru e de a realiza o cercetare performantă, motiv pentru care am luat legătura cu alte centre similare din Europa. Digital Humanities are două părți esențiale: una se ocupă cu digitizarea efectivă a arhivelor, documentelor, manuscriselor, crearea unor baze de date inedite, dar începând cu evoluția internetului, a apărut posibilitatea de a crea produse digitale. Noi ne dorim să introducem această linie de studiu la UBB și să aducem studenți să lucreze în acest centru”.

 


Centrul DigiHUBB, o oportunitate pentru absolvenții clujeni

Obiectivul general al centrului este de a realiza  și promova studii ale acestei discipline și aplicarea lor practică în cadrul unor proiecte interdisciplinare.  În cadrul DigiHUBB se află doctori, doctoranzi și specialiști din domenii diverse, între care profesori ai UBB.

Tinerii absolvenți vor avea oportunitatea de a-și aloca creativitatea și competențele într-o gamă largă de locuri de muncă, inclusiv în cadrul Centrului DigiHUBB. Câteva dintre posibilitățile de angajare oferite de această specializare: artist digital, management cultural digital, cartograf digital, expert în analiza discursului șo arhivistică digitală. 

abonare newsletter