Social

Primul centru românesc de studii indiene, inaugurat la Cluj

Începând de joi, 11 decembrie, Clujul se poate mândri cu găzduirea în premieră națională a unui Centru de Studii Indiene, înființat în cadrul Facultății de Litere a UBB.

Visul indian al lui Mircea Eliade se îndeplinește la Cluj, odată cu inaugurarea Centrului de Studii Indiene al UBB. Cursuri, workshopuri și multe alte proiecte din sfera Indiei vor fi de acum accesibile clujenilor interesați de patria lui Gandhi.

„Fie că e vorba de film, muzică, dans, carte sau bucătărie, tot ce ține de India este bine primit în România, Asta vreau să fac și la UBB. Să fac accesibile nu doar limbile, ci și aspecte ale culturii, filosofiei, religiei, științei. Eu cred că se poate. Avem planuri mărețe, și sper să le și realizăm”, a declarat Mihaela Gligor, fondatoarea Centrului.  La evenimentul de lansare au luat parte : prof. dr. Ioan Bolovan, Prorector UBB; prof. dr. Călin Rus, Prorector UBB; prof. dr. Corin Braga, Decan al Facultăţii de Litere; Mukul Pal, fondator Orpheus Capitals și dr. Mihaela Gligor, directoarea Centrului Clujean pentru Studii Indiene.


Centrul are ca obiectiv principal promovarea culturii indiene și o mai bună înțelegere a ei prin programe complete de educație, cercetare și publicare. Prin intermediul instituției se urmărește dezvoltarea colabărărilor cu centre similare ale marilor universități din Europa, SUA și India.

„Conducerea UBB apreciază foarte mult cultura indiană, știința indiană, și credem că aparația acestui centru va contribui la dezvoltarea relațiilor româno-indiene, atât pe plan universitar cât și comercial. Sperăm ca centrul să devină o platformă pentru discuții cu companii indiene care vor dori să investească și să dezvolte programe prospere în Cluj, a declarat Călin Rus, prorectorul UBB”.


Obiective și activități ale Centrului de Studii Indiene UBB:

-cursuri de limba sanskrită și hindi, cu profesori din India


-cursuri de istorie, cultură și civilizație, cu profesori din India și Europa

-evenimente științifice și culturale: lansări de carte, workshopuri, expoziții foto, filme, muzică.


-lansarea unei reviste de specialitate

„Cred că există o anumită fascinație a intelectualilor români, de 2500 de ani încoace, pentru teritoriul Indiei. India a fost pentru Europeni un fel de țară miraculoasă, unde sunt plasate fantasmele și visurile europenilor. Diverși erudiți ai antichității și ai evului mediu au lăsat în enciclopediile lor o mulțime de informații fantastice despre Indii. În aceste Indii, geografii plasau toate miracolele posibile. În secolul al XIX, India a reușit  să influențeze Europa, prin cultura ei, care a stârnit interesul intelectualilor vremii. India a rămas un izvor de miraje, de visuri și idealuri, care mai de care mai fantastice, într-o Europă care devenea tot mai pragmatică.  Și noi, românii, prin  Mircea Eliade sau I.P. Culianu, avem la rândul nostru o mică obsesie pentru India”,  este de părere Corin Braga, decanul Facultății de Litere UBB.


Mihaela Gligor, fondatoarea Centrului,  a obținut doctoratul în anul 2006, cu o teză despre Mircea Eliade și extrema dreaptă românească. În 2009 a obținut o bursă postdoctorală în India, unde a abordat filosofia religiilor. 

Ultimele Stiri
abonare newsletter