Social

Medicii, co-plătiţi cu „banii mărunţi”

Nici medicii și nici pacienții nu se declară prea încântanți de ultima propunere a ministrului Sănătății.

Medicii vor avea şansa să-şi rotunjească veniturile muncind peste program. Din ce bani vor fi plătiţi? Din coplata pe care o plăteşte asiguratul la ieşire din spital - cel puţin asta susţine ministrul Sănătăţii.

Românii ştiu de mult că sistemul sanitar românesc este la pământ, că de el nu sunt mulţumiţi nici cadrele medicale şi nici pacienţii şi se mai ştie că în ultima perioadă autorităţile tot încearcă să facă ceva pentru a-l reorganiza, doar că mai mult dau cu „stângu-n dreptul”.


Mai nou, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, vrea să ofere şansa medicilor să-şi rotunjească veniturile. Vrea să le dea ocazia să muncească în sistemul sanitar public după ce îşi vor termina programul normal de muncă şi să fie plătiţi extra. Nimic greşit până aici. Doar că, ministrul s-a gândit să-i plătească pe medici din banii colectaţi pentru coplată, sumă care nu este deloc mare.

Mulţi medici s-au revoltat atunci când au auzit această idee a ministrului.


Medic: Cum să plăteşti un medic cu 5 lei?

Mai mulţi medici s-au simţit jigniţi când au auzit propunerea ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, şi spun că ei vor fi plătiţi cu “bani mărunţi”.

„Declaraţia ministrului nu are niciun sens, niciun suport... Cum să plăteşti un medic cu cei cinci lei care rămân din coplată, pentru că ceilalţi cinci lei se duc la stat. Eu nu ştiu dacă Bănicioiu este foarte bine informat. Putem spune că această declaraţie e tipică pentru propaganda electorală. Nu cred că o să fie realizabilă. Declaraţia e ca un balon de săpun aruncată înainte de campanie. Putem spune că medicii vor fi plătiţi cu bani mărunţi”, a declarat pentru Monitorul de Cluj, preşedintele Colegiului Medical Cluj, Aurel Bizo.


Coplata, sumă modică

Coplata trebuie achitată de fiecare persoană la externarea din spital. Aceasta variază între 5 şi 10 lei, în funcţie de spitalul la care ai fost internat. Spre exemplu, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, coplata este de 10 lei.

Conform managerului instituţiei sanitare, Petru Susca, anul trecut a fost colectată suma de 131.920 lei, ceea ce înseamnă un venit mediu lunar de 10.993 lei. Dacă e să facem un calcul simplu, doar câţiva medici vor putea fi plătiţi din această sumă de bani.


Clujenii, pro şi contra

Puţini sunt clujenii care mai cred că sistem sanitar s-ar putea reforma. Majoritatea se gândesc cu groază atunci când sunt bolnavi şi ştiu că trebuie să meargă la doctor.

Referitor la faptul că banii din coplată să fie redirecţionaţi către medici, Raveca Ungur se întreabă: „Cum adică banii de pe coplată să meargă în buzunarul medicilor? Nici nu ştiu exact ce să spun şi cum e mai bine. Ştiu că banii de pe coplată trebuiau folosiţi pentru îmbunătăţirea sistemul sanitar, dar acum depinde dacă se şi folosesc acolo unde trebuie. Ei ştiu acum ce vor face. Dar sincer nu cred şi nu văd nicio realizare cu acest lucru”, a povestit pentru Monitorul de Cluj, Raveca Ungur.


O altă clujeancă consideră că e bine că aceşti bani vor fi redirecţionaţi către medici, doar că ei sunt foarte puţini. „Totul mă nemulţumeşte în ceea ce priveşte serviciile medicale oferite: cozile interminabile, costurile ridicate…Poate ar fi bine ca banii de pe coplată să meargă către medici doar că sunt foarte puţini şi nu ştiu câţi doctori vor putea fi ajutaţi financiar cu aceşti bani. Poate totuşi, şi din bani puţini se poate face ceva… dar nu ştiu ce să zic. E o sumă foarte mică care se adună, într-adevăr”, a povestit pentru Monitorul de Cluj, Sabina Colceriu.

Deocamdată acest proiect se află în discuţii, iar în viitorul apropiat se va şti cu exactitate dacă medicii îşi vor putea majora veniturile, şi dacă da, din ce fonduri se va face acest lucru.

abonare newsletter