Sănătate

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente salută plafonarea taxei de clawback la 15%

PRIMER - care reunește cele mai importante 19 situri de fabricație din țară – salută votul dat de majoritatea covârșitoare din Camera Deputaților pe legea de aprobare a OUG 77/2011 care plafonează taxa clawback la 15% pentru medicamentele fabricate în țară.

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente salută plafonarea taxei de clawback la 15% Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente salută plafonarea taxei de clawback la 15%

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din Romania (PRIMER): „Votul din Parlament care plafonează taxa clawback la 15% pentru fabricile din Romania este o corecție necesară pentru că industria medicamentelor să aibă viitor, fiind totodată un semnal pozitiv dat de politicieni pentru continuarea investițiilor în extindere tehnologica și păstrarea locurilor de munca în țară”.

“De peste 5 ani, o mașinărie bine organizata și finanțată de importatori, avocați, consultanți și lobbyiști face tot ce-i sta în putință pentru a denigra medicamentele generice fabricate în tara, care reprezintă un pericol în calea transformării României într-o tara complet dependenta de importuri” a declarat Dr Dragoș Damian, Director Executiv PRIMER.


“În mare parte a reușit, pentru că din cauza creșterii taxei clawback de la 12% în 2016 la aproape 30% în 2019, cota de piață a medicamentelor fabricate în tara s-a redus la sub 10%, deficitul balanței comerciale din industrie generează 15% din deficitul total al României iar fabricanții din tara și-au anulat sau amânat investiții capitale de circa 100 milioane de Euro” a continuat oficialul PRIMER.

Votul din Camera Deputaților din 23 aprilie aduce speranță pentru continuarea investițiilor, mai ales în perioada de după pandemia de COVID-19, când Romania trebuie să producă suficiente medicamente pentru a face față nevoilor populației.


Plafonarea taxei clawback la 15% este primul pas pentru că industria din tara să își revină după 5 ani de decredibilizare. Următorul pas este unul logic, și anume că industria să fie desemnata domeniu de interes strategic, pentru a putea să puna la dispoziția pacienților și mai multe medicamente din producție domestica. Unitățile de fabricație de medicamente din Romania, aflate în București, Tg Mureș, Timișoara, Iași, Cluj-Napoca, Constanta, Sibiu, Brașov și Baia-Mare au făcut în ultimii începând cu 2007 investiții de peste 500 de milioane Euro pentru a se menține competitive.

“Romania are o tradiție îndelungată în industria farmaceutica iar contribuția pe care fabricile de medicamente din Romania, indiferent de capital, o au la îmbunătățirea stării de sănătate a populației și la dezvoltarea economica este esențială pentru evoluția noastră că stat European modern”, a mai declarat Damian.

abonare newsletter