Sănătate

Un cancer uitat este în creștere în rândul tinerilor, iar experții sunt nedumeriți

Cancerul de apendice, o boală extrem de rară până acum, afectează din ce în ce mai mult persoanele de 30-40 de ani.

Cancerul de apendice afectează din ce în ce mai mult tinerii de 30-40 de ani, iar medicii nu înțeleg de ce. Foto: Depositphotos.com Cancerul de apendice afectează din ce în ce mai mult tinerii de 30-40 de ani, iar medicii nu înțeleg de ce. Foto: Depositphotos.com

 

 


Cancerul de apendice era considerat o afecțiune atât de neobișnuită încât majoritatea medicilor o întâlneau doar o dată sau de două ori în toată cariera. Boala afecta aproape exclusiv persoanele în vârstă. 

 


Situația s-a schimbat radical - tot mai mulți adulți tineri primesc acest diagnostic.

O cercetare recentă din revista Annals of Internal Medicine relevă că rata acestui tip de cancer a explodat la generațiile născute după 1970. Numărul cazurilor a crescut de trei-patru ori față de persoanele născute în anii 1940.


Chiar dacă cifrele absolute rămân reduse - câteva persoane la un milion anual - explozia este remarcabilă. Aproape un caz din trei apare acum la adulții sub 50 de ani, o schimbare fără precedent comparativ cu alte forme de cancer digestiv.

Tendință îngrijorătoare: cancerul de apendice afectează din ce în ce mai mult tinerii

Apendicele este un organ conectat la intestinul gros. Problema cu acest tip de cancer este că evoluează în tăcere. Manifestările sunt neclare - disconfort abdominal, umflături sau probleme digestive - și pot fi confundate cu tulburări banale.


CITEȘTE ȘI:
Ce au în comun toți tinerii care fac cancer. Descoperirea care schimbă totul.

Cele mai multe diagnostice se pun abia în timpul operației pentru apendicită, când de obicei este târziu pentru tratament eficient. Nu există metode de detectare preventivă pentru această boală.

Specialiștii bănuiesc că transformările majore de viață din ultimele decenii sunt responsabile. Obezitatea a crescut exponențial din anii '70, alimentația s-a îndreptat spre produse industriale și carne procesată, mișcarea a scăzut dramatic. Contactul cu noi elemente din mediu - materiale sintetice, compuși chimici, antibiotice folosite masiv - poate avea un impact semnificativ.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
Foto: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

O mamă de 49 de ani și fiica ei de 12 ani au fost diagnosticate cu cancer la doar câteva luni distanță

Renunțarea la acest aliment ar putea reduce drastic riscul de cancer

Grătarul sănătos: cum să evităm formarea substanțelor cancerigene în carne

Ultimele Stiri
abonare newsletter