Sănătate
Grătarul sănătos: cum să evităm formarea substanțelor cancerigene în carne
Prepararea cărnii pe grătar direct în flacără poate deveni periculoasă pentru sănătate, deoarece acest proces duce la formarea unor compuși chimici toxici, avertizează specialiștii.

Riscurile sunt și mai mari în cazul preparatelor din carne procesată, precum micii sau cârnații.
„Nitriții, pe grătar, atunci când se fierb, duc la formarea de nitrozamine. Aceste nitrozamine sunt compuși cu potențial toxic, sunt substanțe toxice care pot duce în timp la apariția unor tipuri de cancer", explică Dr. Balcangiu-Stroescu.
Potrivit specialistului, un grătar din carne slabă, preparată corect, poate fi o metodă sănătoasă de a lua masa, însă modalitatea de preparare face diferența. Carnea nu trebuie expusă direct flăcării, pentru că aceasta accelerează procesul de ardere, conform Pro TV.
Grătarul fără riscuri: Metoda corectă de preparare a cărnii la temperaturi înalte
Un alt pericol apare și în cazul cărnii cu grăsime. „În această situație putem să vorbim de posibilitatea apariției aminelor heterociclice. Aceste amine apar în momentul în care din carnea grasă se scurge grăsimea, aceasta se arde și se transformă într-un fum. Fumul acesta ajunge pe carnea de pe grătar și apoi este ingerat de oameni", adaugă medicul.
CITEȘTE ȘI:
Micii sfârâie, iar Clujul e pregătit. Unde ieșim la grătar de 1 Mai?
Pentru a reduce riscurile, specialiștii recomandă folosirea marinatelor bogate în antioxidanți, ce pot încetini procesul de ardere a cărnii. Lămâile, pătrunjelul, cimbrul și alte ierburi aromatice adăugate în marinade pot contribui la reducerea formării compușilor toxici.
Compușii toxici din carnea arsă: Ce spun medicii despre prepararea corectă a grătarului
Un aspect important de reținut este legat de uleiul de măsline, care nu ar trebui utilizat la temperaturi înalte. „Și în această situație uleiul de măsline poate să ducă la formarea unor compuși toxici. Îl folosim în momentul în care sotăm sau la salate", precizează Dr. Balcangiu-Stroescu.
De asemenea, carnea trebuie întoarsă cât mai des pe grătar pentru a evita arderea și formarea compușilor nocivi.
Concluzia specialiștilor este că inclusiv carnea macră preparată la temperaturi foarte înalte poate prezenta riscuri pentru sănătate, motiv pentru care este esențial să acordăm atenție modului în care pregătim alimentele pe grătar.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
Foto: Depositphotos.com
CITEȘTE ȘI: