Sănătate

Renunțarea la acest aliment ar putea reduce drastic riscul de cancer

Compușii inflamatori din alimentele procesate ar putea fi responsabili pentru creșterea alarmantă a cazurilor de cancer cu debut precoce.

Consumul zilnic a 50 de grame de carne procesată poate crește riscul de cancer colorectal cu 18% Foto: Depositphotos.com Consumul zilnic a 50 de grame de carne procesată poate crește riscul de cancer colorectal cu 18% Foto: Depositphotos.com

 

 


Consumul a 50 de grame de carne procesată pe zi poate crește riscul de cancer cu 18%.

 


În 2015, Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului a Organizației Mondiale a Sănătății a clasificat carnea procesată ca agent cancerigen de grupul 1, aceeași categorie cu fumatul și azbestul. Carnea roșie a primit clasificarea de grup 2A, ceea ce înseamnă că este un „carcinogen probabil".

„Aproximativ 50 g de carne procesată (consumată zilnic) ar putea crește riscul de cancer colorectal cu aproximativ 18%", a spus Dr. Pashtoon Kasi, director medical al departamentului de oncologie gastrointestinală la City of Hope. 


Pentru a pune acest lucru în perspectivă, 50 g reprezintă aproximativ „câteva felii de șuncă sau un hot dog".

Carnea procesată și legătura alarmantă cu cancerul colorectal: ce spun noile cercetări

Un studiu recent a găsit dovezi convingătoare ale inflamației cronice în tumorile canceroase colorectale, care pare să fie direct legată de dietă. Dr. Najeeb Al Hallak de la Karmanos Cancer Institute explică: „Cel puțin cinci mecanisme leagă carnea procesată de cancerul de colon", inclusiv nitriții care sunt transformați în organism în compuși nitroso cancerigeni, scrie Eating Well.


CITEȘTE ȘI:
Ce au în comun toți tinerii care fac cancer. Descoperirea care schimbă totul.

Pentru cei care vor să reducă riscul, experții recomandă limitarea consumului de carne procesată la alternativele „naturale" care pot conține tot nitriți, adoptarea unor metode de gătit mai sigure și consumul mai multor alimente bogate în nutrienți, precum legumele crucifere, alimentele bogate în fibre și fructele cu antioxidanți.

Consumul de mezeluri și crenvurști: Impactul ascuns asupra sănătății intestinale

Hannah Dalpiaz, dieteticiană, sugerează înlocuirea treptată a cărnii procesate cu alternative mai sănătoase precum pieptul de pui, tofu, hummus sau leguminoase.


„Consumul ocazional prezintă probabil un risc minim pentru majoritatea persoanelor, în timp ce consumul zilnic crește semnificativ riscul de cancer în timp", explică specialiștii.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
Foto: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Donatorii de sânge dezvoltă „super-celule" care luptă împotriva cancerului

Ce au în comun toți tinerii care fac cancer. Descoperirea care schimbă totul.

Ultimele Stiri
abonare newsletter