Sănătate
Cinci arsuri solare severe sunt SUFICIENTE pentru ca riscul de melanom să fie mai mare cu 80% după
Odată cu venirea sezonului cald, crește și atenția acordată protecției pielii împotriva expunerii la soare.

În ciuda avertismentelor anuale, milioane de oameni continuă să se expună riscurilor. Conform estimărilor, 9 din 10 cazuri de melanom pot fi prevenite, însă incidența acestei boli a crescut semnificativ în ultimele două decenii.
Doar cinci arsuri solare între vârsta de 15 și 20 de ani pot crește riscul de dezvoltare a melanomului cu 80% și riscul altor tipuri de cancer de piele cu 68%, titrează Il Messaggero.
Melanomul: impactul arsurilor solare din adolescență asupra riscurilor
Specialistul Paolo Ascierto a evidențiat câteva greșeli frecvente care trebuie evitate pe timpul verii:
Este greșit să credem că ne putem bronza „în siguranță". Protecția naturală a celulelor pielii este minimă și insuficientă pentru a garanta protecția tegumentului. În același timp, cremele solare nu oferă protecție 100% împotriva razelor UV și nu ne fac imuni la pericolele expunerii la soare.
CITEȘTE ȘI:
Protecția solară nu e suficientă dacă nu este aplicată corect. Aceste greșeli cresc riscul de melanom
Folosirea cremelor solare din anul precedent este o altă greșeală comună. Eficacitatea acestora durează maximum 12 luni de la deschidere, și doar dacă au fost păstrate în condiții corespunzătoare.
Pielea închisă la culoare sau un bronz deja obținut nu oferă imunitate împotriva daunelor provocate de razele solare, protecția solară fiind indispensabilă pentru reducerea riscului de melanom.
Cremele după-soare nu repară daunele cauzate de arsurile solare. Acestea au doar rolul de a hidrata pielea după expunerea la soare, fără niciun efect benefic asupra eventualelor daune ale ADN-ului produse de razele UV.
Trebuie să fim atenți și în prezența norilor sau vântului, deoarece este posibil să ne ardem și în aceste condiții. De asemenea, folosirea ochelarilor de soare cu protecție UV 100% este esențială, aceștia nefiind accesorii superflue.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
Foto: Depositphotos.com
CITEȘTE ȘI: