Sănătate

Microscop care ajută la depistarea rapidă a melanomului, adus la SCJU Cluj: „Scade mortalitatea. E extraordinar pentru pacienți”

Spitalul Județean Cluj a fost dotat cu un microscop confocal ultramodern care îi ajută pe medici să depisteze mai rapid cancerele de piele, precum melanomul. Această achiziție este o veste extraordinară pentru pacienți.

Conf. Dr. Loredana Ungureanu și aparatul ultraperformant cu care a fost dotat Spitalul Județean Cluj / Foto: Facebook - Loredana Ungureanu Conf. Dr. Loredana Ungureanu și aparatul ultraperformant cu care a fost dotat Spitalul Județean Cluj / Foto: Facebook - Loredana Ungureanu

 

 


Un aparat ultraperformant care ajută enorm în lupta împotriva cancerului de piele a fost adus la Cluj-Napoca, de câteva zile, cu finanțare integrală de la Consiliul Județean (CJ) Cluj.

Mai exact, secția de Dermatologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Cluj a fost dotată cu un microscop confocal ultraperformant.


SCJU Cluj-Napoca a depus eforturi logistice de achiziție, iar pregătirea medicului Loredana Ungureanu la Roma, timp de două săptămâni, a fost finanțată de Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, pentru a folosit cât mai eficient acest dispozitiv medical care poate salva vieți.

Melanomul, una dintre cele mai agresive forme de cancer

Conf. dr. Loredana Ungureanu a explicat pentru monitorulcj.ro cât de grav este melanomul, în special dacă nu este depistat din timp, lucru care este mai dificil fără un aparat de ultimă generație ca cel achiziționat recent la SCJU:


„Una dintre formele de cancer de piele, melanomul, este considerată una dintre cele mai agresive cancere din toată oncologia. Din păcate melanomul afectează persoanele tinere și singura modalitate în care putem să scădem, să zicem, mortalitatea este un diagnostic precoce, incipient.

Din păcate, dacă vedem melanomul clinic, cu ochiul liber, de foarte multe ori este târziu pentru pacient, așa că s-au încercat tot felul de aparate sau dispozitive care să ne permită să punem un diagnostic mai rapid”, a declarat dr. Loredana Ungureanu pentru monitorulcj.ro.


Un diagnostic mai rapid ce va salva vieți

Microscopia confocală de reflectanță (RCM) este o tehnică de diagnostic noninvazivă care realizează o biopsie virtuală a pielii, spune dr. Ungureanu.

Cu ajutorul noului microscop ultraperformant de la SCJU, medicii vor putea studia arhitectura pielii și celulele individuale în timp real, ceea ce permite un diagnostic mai rapid al cancerelor de piele și va scădea numărul biopsiilor inutile.


Totodată, aparatul va crește acuratețea diagnosticului incipient în cea mai agresivă tumoră de piele, melanomul.

„Microscopia confocală este una dintre ultimele tehnici care de fapt realizează o biospie vituală a pielii. Ne permite să vedem celulele, arhitectura pielii, fără să fie necesar să luăm o bucată de piele, să facem o anestezie locală, să lăsăm pacientului o cicatrice. În cele mai multe cazuri ne putem da seama dacă ceva ce e pe piele este benign sau este malign. În cazul în care este malign, clar, leziunea se scoate și diagnosticul se confirmă prin biopsie. 

Aparatul este, din punctul meu de vedere, un lucru extraordinar pentru pacineții noștri pentru că scade mortalitatea și riscurile asociate unei biopsii inutile, ne permite să vedem lucrurile mai repede decât cu ochiul liber și ne dă o siguranță în plus”, ne-a mai spus conf. dr. Loredana Ungureanu.

CITEȘTE ȘI:

Planul național de combatere a cancerului riscă să nu mai fie implementat. Emanuel Ungureanu: „Este o chestiune de siguranță națională”

Dan Eniu, chirurg oncolog și profesor UMF Cluj: „1 din 8 femei fac cancer de sân.” Ce măsuri de prevenție poți lua și cum îți afectează stilul de viață sănătatea?

abonare newsletter