Sănătate

23 de cazuri de HIV sau SIDA, depistate în 9 luni în Cluj! Ocupă locul 2 în România la numărul de pacienți infectați

În Cluj au fost depistate 23 de cazuri de infecție cu HIV sau SIDA pe parcursul a nouă luni. Județul ocupă locul doi în România privind numărul de pacienți infectați, după București.

Test HIV / Foto: depositphotos.com Test HIV / Foto: depositphotos.com

 

 


Infecţia cu HIV poate fi ţinută sub control, a declarat, luni, preşedintele Comisiei de sănătate din Senat, Adrian Streinu-Cercel, care a precizat că, în România, se înregistrează anual un număr de 700 - 800 de pacienţi noi.

 


În acest an, în perioada ianuarie - septembrie, în județul Cluj au fost identificate 23 de cazuri de infecție cu HIV sau SIDA

Acest număr plasează Clujul pe locul doi în România, privind județele cu cele mai multe cazuri de HIV sau SIDA depistate pe parcursul celor nouă luni.


Pe primul loc, însă, se situează Bucureşti cu 117 de cazuri de HIV sau SIDA. După Cluj, pe locul al treilea se află Iaşi cu 19 cazuri, apoi pe locul patru Maramureş şi Argeş cu câte 16 cazuri şi Constanţa pe al cincilea loc cu 15 cazuri înregistrate din ianuarie până în septembrie.

„Am ajuns departe, pentru că acum această infecţie poate fi ţinută sub control şi numai cine nu vrea să trăiască nu ia o pastilă pe zi, fără niciun fel de alte repercusiuni. Noi am învăţat un capitol foarte mare de metabolisme, pentru că aceste mecanisme nu erau descrise până să apară HIV. Şi, în acest context, cei care au vrut să înveţe, evident, au învăţat şi ştiu ce au de făcut cu aceşti pacienţi şi cum să le facă managementul toxicităţilor”, a precizat Adrian Streinu-Cercel, la o dezbatere privind programul de tratament HIV în România, organizată de Federaţia UNOPA, în parteneriat cu Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”, Centrul Român HIV/SIDA şi Academia Europeană de HIV/SIDA.


Potrivit acestuia, adulţii tineri heterosexuali, bărbaţii care întreţin relaţii sexuale cu alţi bărbaţi şi utilizatorii de droguri injectabile sunt primele trei categorii prin care HIV se transmite pe teritoriul ţării noastre.

Calea probabilă de transmitere a acestor cazuri au reprezentat-o relaţiile heterosexuale (195 de cazuri la bărbaţi, 74 la femei), relaţiile sexuale între bărbaţi (140), utilizarea drogurilor intravenos (26 de bărbaţi, trei femei), transmiterea materno-fetală (2).


Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Un bărbat s-a infectat în același timp cu variola maimuței, COVID și HIV

Studenții UMF Cluj, apel la donare de sânge pentru pacienții grav bolnavi. Fă o faptă bună înainte de Crăciun!

Ultimele Stiri
abonare newsletter