Sănătate

Subvariantele mai contagioase ale Omicron, depistate în 93% din secvențieri. Suntem în plin val 6 al pandemiei

Variantele mai contagioase ale Omicron, BA.4 și BA.5, au fost depistate în 93% din secvențierile făcute săptămâna trecută în România.

Subvariantele mai contagioase ale Omicron, depistate în 93% din secvențieri. Suntem în plin val 6 al pandemiei. FOTO: pixabay Subvariantele mai contagioase ale Omicron, depistate în 93% din secvențieri. Suntem în plin val 6 al pandemiei. FOTO: pixabay

 

 


Variantele mai contagioase ale Omicron, BA.4 și BA.5, au fost depistate în 93% din secvențierile făcute săptămâna trecută în România, potrivit datelor prezentate în informarea săptămânală a Institutului Național de Sănătate Publică (INSP).

 


Institutul Naţional de Sănătate Publică informează marţi că, în săptămâna 18 - 24 iulie, au fost confirmate 285 de cazuri COVID cu varianta Omicron, toate fiind variante care determină îngrijorare. Potrivit INSP, până la data de 24 iulie au fost confirmate 6.896 de cazuri cu varianta Omicron. Dintre acestea, la 2.958 a fost detectată sub-varianta BA.2 (43%), din care 18 în săptămâna 18 - 24 iulie.

Potrivit sursei citate, săptămâna trecută au fost raportate către INSP un număr de 285 de secvențieri, toate confirmând infectarea cu Omicron. Dintre acestea, la 16 cazuri a fost detectată subvarianta BA.4, iar la 251 cazuri a fost detectată subvarianta BA.5. Proporţia acestora din urmă a fost de 1,8 ori mai mare faţă de săptămâna precedentă.


Cele 285 de secvenţieri au fost raportate de Institutul Cantacuzino (98), Institutul Matei Balş (96) şi INSP (91).

În ultima lună, numărul de infectări COVID a crescut rapid în România, de la o medie zilnică de circa o mie de cazuri în primele zile din iulie, la peste 7.500 în 19 iulie.


Autoritățile, pasive în fața unui nou val COVID-19

Statisticianul medical Octavian Jurma este de părere că autoritățile ar trebui să trateze cu mai multă seriozitate și responsabilitate noul val de coronavirus și să renunțe la discursul „negaționist” folosit în prezent.

„Nu înțeleg de ce autoritățile continuă să nege riscurile infectării și să vorbească despre pandemie la timpul trecut și despre o boală sistemică ca de o simplă raceală. Este un discurs negaționist menit să prevină comportamentul preventiv care este probabil văzut ca un pericol pentru economie de către decidenți. Din păcate, aceste greșeli și falsuri repetate erodează încrederea în competența și/sau buna credință a guvernului”, a declarat Octavian Jurma.


Statistiianul arată că, confirm datelor, România se află deja în plin val 6 al pandemiei, iar vârful nu a fost atins încă.

„Valul 6 nu va începe în curând, valul 6 a început acum 8 săptămâni și continuă să crească accelerat. Spre comparație, valul 5 Omicron-BA1 a avut vârful la 6 săptămâni de la debutul fazei ascendente.

Nu avem nici un semn că virsul devine mai blând cu fiecare val, dimpotrivă. E adevărat că prima variantă de Omicron, BA1, a fost mai ușoară decât Delta pentru că provenea din Alpha, însă noile variante s-au dovedit progresiv mai severe. Astfel BA2 a fost ceva mai severă decât BA1, iar BA5 este mai severă decât BA2. BA.2.75 ("centurion") care se răspândește rapid în lume este de asemenea aparent mai severă decât BA5 și avem deja versiuni care descoperă mutațiile care au făcut din Delta cea mai severea varianta de până acum”, a mai spus acesta.

Recomandări pentru limitarea răspândirii COVID-19

Dacă nu știi cum să te protejezi în fața noului val de pandemie, Octavia Jurma a dezvăluit care sunt măsurile pe care el și familia sa le urmează în această perioadă:

„Ce poți face? Noi am intrat în scenariul roșu în familie. Asta înseamnă că:

1. Purtăm mască FFP2 în spațiile închise;

2. Suntem vaccinați cu doza 3 (booster);

3. Vom reduce interacțiunea socială la minimul esențial și vom evita toate evenimentele unde nu există screening epidemiologic;

4. Dacă e necesar să participam la evenimente private restrânse, o vom face doar dacă suntem toți de acord să ne testam în ziua evenimentului.

Pare exagerat sau dificil? Nu la fel de exagerat si dificil ca o spitalizare fara tratament adecavat pe canicula asta. Mai bine sanatos acasa decat bolnav în spital dar asta e alegerea fiecaruia dintre noi

Până când? Până când trece valul, respectiv incidenta coboară sub 1 la mie, ideal sub 0.5 la mie. Asta înseamna că, în cel mai fericit caz, în septembrie, însă cel mai probabil în octombrie”, a transmis Jurma.

CITEȘTE ȘI:

Incidența COVID în Cluj-Napoca a depășit 9 infectări la mie! Sunt peste 3.000 de cazuri active în municipiu

Ultimele Stiri
abonare newsletter