Politică

Vasile Dîncu: „Transilvania ar trebui luată mai în serios la București, pentru că este o locomotivă”

Senatorul PSD de Cluj Vasile Dîncu a vorbit despre poziția Transilvaniei în România, din punct de vedere politico-economic, în contextul câștigării de către CFR Cluj a titlului de campioană a României.

 

 


Președintele Consiliului național al Partidului Social Democrat, senatorul Vasile Dîncu, a vorbit despre reușita echipei CFR Cluj, care a câștigat marți al patrulea titlu consecutiv de campioană în Liga 1. Prin titlul obținut marți seara, CFR Cluj a ajuns la 7 succese în Liga 1 și este echipa din provincie cu cele mai multe campionate câștigate. În acest context, sociologul a vorbit despre relația dintre capitală și provincie, spunând că aceasta din urmă „va salva țara, și nu capitala”.

 


„Cred că cu toții merităm să ne bucurăm astăzi. Nu mi-am luat cravată pentru că am vrut să mă simt liber astăzi, după emoțiile de dinainte, pentru că atunci când o echipă din provincie încearcă să facă ceva, are toate barierele puse, toate opozițiile din partea unui centru și a unei țări supercentralizate. Ați văzut în ultima vreme că singura formă serioasă de descentralizare este că în ultimii ani au început CFR-ul la fotbal, apoi U Cluj la baschet, rugby-ul la Baia Mare, voleiul la Zalău și capitala nu mai e campioană la nici un sport de echipă. Asta înseamnă că individualismul a câștigat în Sud, mai ales în București și ceea ce se află în «cealaltă Românie», dincolo de Bariera Vergului, este sănătos și este o formă de solidaritate. Provincia va salva, până la urmă, țara, și nu capitala”, a declarat Vasile Dîncu, la Radio Gold FM.

Senatorul Vasile Dîncu a afirmat că victoria echipei din Gruia demostrează că profesionalismul contează cel mai mult, fapt pe care îl susține și când vorbește despre reușitele în materie de economie și cultură din Transilvania. El este de părere că Ardealul are nevoie „să fie luat mai în serios de la București”, întruât este „o locomotivă” care duce țara spre Occident.


„Victoria CFR-ului are mai multe semnificații. Una dintre ele este tocmai victoria profesionalismului în fața pasiunilor mici, a pasiunilor vulgare. Fotbalul este și o economie, și o industrie în acest moment. Este o formă economică destul de complicată și atunci când cineva vrea să falsifice prețul jucătorilor, umflând artificial, îi distruge și pe jucători. Atunci când patronul echipei stabilește cine intră și cine iese din teren, când nu se respectă nicio regulă, fotbalul se răzbună, până la urmă și câștigă cei care au echipă și care sunt profesioniști. Asta este, de fapt, și o formă de descentralizare, pentru că mi se pare că, din păcate, se vede un lucru aici, uneori ai senzația că Transilvania, dacă te uiți la cifre economice și la exact ce spuneai și tu, la un mod de civilizație, merge spre Occident mai repede decât merge întreaga Românie și de aceea cred că ar trebui luată mai în serios de la București, pentru că este o locomotivă și din punct de vedere sportiv, și cultural. Punctul nostru de vedere, al celor din Ardeal, ar trebui luat mai serios în calcul, pentru că Transilvania este nimic fără România. Avem nevoie de o Românie puternică, în care să se poată dezvolta Transilvania”, a adăugat senatorul clujean.

„De foarte multe ori, bucureștenii și cei din Sud au o imagine proastă de sine, acesta nu este un lucru bun neapărat. Atât moldovenii, cât și oltenii și dobrogenii, au un fel de simpatie aproape necondiționată față de Ardeal. E și o povară pentru noi asta. E un fel de admirație, chiar dacă ne păcălesc uneori. Nu e mereu îndreptățită admirația aceasta, dar este un punct de la care putem să plecăm. Plecând de la Transilvania, și politica se va schimba. Suntem optimiști, îi batem la fotbal până înțeleg că suntem serioși”, a conchis acesta.

Ultimele Stiri
abonare newsletter