Politică

PSD Cluj, sesizare la poliție privind numărul mare de vize de flotant din 5 comune: „Există suspiciuni privind fraudarea alegerilor”. Ce spun primarii?

PSD Cluj a sesizat la Inspectoratul de Poliție Județeană că în mai multe comune din județ ar exista un număr mare de vize de flotant, existând suspiciuni cu privire la fraudarea alegerilor locale.

PSD Cluj, sesizare la poliție privind numărul mare de vize de flotant din 5 comune: „Există suspiciuni privind fraudarea alegerilor”. Ce spun primarii? PSD Cluj, sesizare la poliție privind numărul mare de vize de flotant din 5 comune: „Există suspiciuni privind fraudarea alegerilor”. Ce spun primarii?

 

 


Joi, 24 septembrie, Organizația Județeană Cluj a Partidului Social Democrat a depus o adresă către Inspectoratul de Poliție Județean Cluj, semnalând faptul că în comunele Gârbău, Ciurila, Fizeșu Gherlii, Panticeu și Cojocna, numărul vizelor de flotant este destul de ridicat, existând „suspiciuni majore privind fraudarea alegerilor locale prin metoda creșterii numărului de votanți” și solicitând luarea măsurilor legale pentru buna desfășurare a alegerilor locale din 27 septembrie.

 


„Prezenta sesizare este pe deplin justificată atâta timp cât în comunele Gârbău, Ciurila, Fizeșu Gherlii, Panticeu și Cojocna numărul vizelor de flotant este destul de ridicat, chiar și 300 de vize/localitate, existând informații că la o adresă au fost eliberate trei vize de flotant”, arată reprezentanții PSD Cluj.

În temeiul Art. 31 și urm. din OG nr. 97/2005, pentru obținerea dovezii de reședință, solicitantul va declara pe propria răspundere că locuieşte mai mult de 15 zile la adresa la care are locuinţa secundară, indicand motivul care va fi consemnat pe cerere, în faţa funcţionarului de evidenţă a persoanelor, se arată în comunicatul transmis de PSD.


„În comunele indicate în cuprinsul sesizării noastre la momentul eliberării vizelor de flotant nu s-a ținut cont de condițiile eliberării acestora, evidențiate anterior, fiind necesare verificări în teren, din care să rezulte dacă solicitanţii locuiesc efectiv la adresa declarată”, consideră președintele interimar PSD Cluj, Alexandru Cordoș.

„Întrucât există suspiciuni majore privind fraudarea alegerilor locale prin metoda creșterii numărului de votanți, PSD Cluj solicită luarea măsurilor legale pentru buna desfășurare a alegerilor locale din 27.09.2020”,mai transmit reprezentanții organizației.


IPJ: „Sunt dispuse verificări”

Purtătorul de cuvânt al IPJ Cluj, Andreea Vișan, a confirmat existența sesizării și a afirmat faptul că în prezent se fac verificări.

„La momentul de față, este confirmată existența sesizării și sunt dispuse verificări. Mai multe informații vom afla, sperăm, mâine”, a declarat purtătorul de cuvânt IPJ Cluj.


Biroului Electoral Județean Cluj, în schimb, nu a fost sesizat până în prezent despre aceste nereguli.

„Nu am luat la cunoștiință. Nu ne-a fost adus la cunoștiință așa ceva. Nu am primit vreo sesizare. Nu ține neapărat de noi, pentru că nu și-au exercitat votul, nu ai folosit acestă viză. Noi putem interveni doar dacă vom fi sesizați în desfășurarea procesului electoral. Trebuie verificat și dacă se confirmă aceste fapte”, potrivit reprezentanților BEJ Cluj.

Cum răspund primarii din comunele vizate?

Monitorul de Cluj a luat legătura cu primarii celor cinci comune: Gârbău, Ciurila, Fizeșu Gherlii, Panticeu și Cojocna. Menționăm că până la ora publicării acestui articol, primarul comunei Gârbău, Broaină Gheorghe Lucian, nu a putut fi contactat.

Vasile Ioan Lup (PNL), primarul comunei Fizeșu Gherlii neagă categoric acuzațiile, spunând că nu tolerează această practică în comuna pe care o conduce. El a arătat că, de-a lungul anului, 99 de vize de flotant au fost făcute în comuna Fizeșu Gherlii, iar poliția face verificări pentru a se asigura că persoanele cu flotant și trăiesc în localitate.

„Sunt 99 de vize de flotant făcute anul acesta în Fizeșu Gherlii, de vreo două săptămâni nu a mai fost făcut niciun flotant cred. Majoritatea sunt cetățeni care locuiesc în aici dar au locuință și în Gherla. Este și cazul soției mele și al socrilor mei. Ei au domiciliu în Gherla, dar din 2012 au flotante aici. Sunt mulți care au două locuințe, care sunt din Gherla dar au flotant și la țară. Nu sunt de acum, sunt de prin vară mai multe. 99 de flotante tot anul nu sunt multe, sunt comune care au și câteva mii

Nu are cum să fie o încercare de fraudă, nu accept așa ceva. Nu aș permite să se fraudeze aici și chiar sper să nu se întâmple. Acum patru ani, când am câștigat alegerile, veneau în prostie să își facă flotante, acum nu accept, pentru că le-am spus clar că dacă vin, trebuie să aibă obligații și drepturi ca orice cetățean, să plătească și la salubritate și taxele, iar acum nu mai vin. Eu cred că sunt minciuni”, a spus Vasile Lup.

Aron Lungu (PSD), primarul comunei Panticeu, susține că a avut nenumărate cereri de vize de flotant din primăvară, când ar fi trebuit să aibă loc alegerile locale, și până în prezent, numărul lor apropiindu-se de 300. El spune că nu a sesizat poliția, însă susține că oponenții săi electorali au venit personal cu cereri pentru persoanele solicitante de vize.

„Cred că sunt vreo 300, cam 30% din cei de pe listele de vot. De când a început campania electorală, de prin aprilie, apoi s-a amânat, apoi au revenit. Deci acum, de vreo lună, o lună și jumătate sunt făcute aproape toate. Nu locuiesc aici, majoritatea sunt străini. E foarte simplu. Din 1992 sunt primar aici și cunosc mecanismul: se duc în Cluj, iau 2-3, fac flotant pe o casă și persoana vine doar duminică la vot și apoi se duce, că nu e din Panticeu.

I-au adus cei doi contracandidați ai mei, ei au făcut și cererile de flotant în numele lor. Poliția ar trebui să meargă și să vadă dacă oamenii locuiesc acolo minim 15 zile, dar nu au fost. Nici nu au fost sesizați de nimeni. Eu de vreo săptămână nu le-am mai dat, pentru că legal nu îi pot opri, dar le-am zis să vină cu proprietarul care a făcut cererea. Proprietarii nici nu sunt aici, sunt prin Cluj și ei”, a declarat Lungu.

Teodor ​Bucur (PNȚCD), pimarul comunei Cojocna, spune, la rândul său, că a primit multe cereri de vize de flotant în utima perioadă, suspectând, la rândul său, că mai mulți dintre contracandidații săi sunt implicați.

„S-au făcut multe schimbări de domiciliu pentru anumite interese de grup. Cresc flotantele ca și ciupercile după rouă. Până acum nu au venit să le semnez pentru schimbarea domiciliului, decât acum, că sunt alegeri. Aici poliția trebuie să își facă datoria, dar nu e de partea dreptății. Am cerut schimbarea lui Popa Petru în repetate rânduri, dar este susținut. Azi apar 10 flotante, mâine încă 10, se adună. Am avut fără număr, foarte multe. Mai mulți candidați au făcut, nu e unul singur. Au făcut cât mai multe flotante ca să fie votați, să ajungă prin consiliile locale, să ajungă viitori primari”, a spus Teodor Bucur.

Cristinel Popa (PNL), primarul din Ciurila, spune că numărul mare de vize de flotant din comună se explică prin faptul că multe persoane s-au mutat în ultimii ani la casă în vecinătatea Clujului, însă nu au dorit să renunța la domiciliul din oraș pentru a păstra anumite avantaje. 

„Datorită faptului că suntem în proximitatea Clujului, în utlimii 10 ani au fost construite circa 300-400 de case noi. Cetățenii, din diverse motive, nu își fac domiciliul aici, dar și-au făcut flotant, pentru faptul că locuiesc efectiv în sat deși au joburi la Cluj, au copii la creșă, gradiniță, scoală. În localitatea Sălicea avem trei case de odihnă, azile de bătrâni. Cetățenii care își duc părinții și bunicii aici își fac flotant pentru a beneficia de îndemnizație de handicap de la primărie, cu toate că pune presiune pe bugetul local, fiind micuț.

Probabil că numărul flotantelor a crescut, pentru că cetățeanul locuiește efectiv în comună. În ultimele două săptămâni, nici vorbă să fie mai multe sau ceva ieșit din comun. Nu suntem într-un punct de explozie imobiliară ca în Florești, dar se consturiesc în continuare case noi, oamenii s-au mutat aici și și-au făcut flotante. Ei locuiesc efectiv în sat”, a explicat primarul.

CITEȘTE ȘI

Cum îți faci viza de flotant la Cluj? Reguli noi!

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter