Politică

Care sunt pașii votării? Ce trebuie să știi ca să îți poți exercita dreptul la vot, duminică?

Ce trebuie să știi ca să îți poți exercita dreptul de vot la alegerile locale de duminică, 27 septembrie?

Care sunt pașii votării? Ce trebuie să știi ca să îți poți exercita dreptul la vot duminică? Care sunt pașii votării? Ce trebuie să știi ca să îți poți exercita dreptul la vot duminică?

 

 


Care sunt regulile votării? Ce trebuie să știe oamenii care se vor prezenta cu ocazia alegerilor locale de duminică.

 


Care sunt pașii votării?

La fel ca de fiecare dată, votarea se va desfășura duminică, 27 septembrie, în intervalul orar 07:00-21:00. Este obligatoriu să aveți la dumneavoastră actul de identitatea, pe care îl veți prezenta operatorului de calculator al secției de votare.

După scanarea actului de identitate și validarea alegătorului, vă veți deplasa înspre membrii biroului electoral. Dacă nu vă încadrași în condițiile legale, președintele biroului electoral al secției de votare va lua o decizie în acest sens.


După semnarea pe lista electorală, veți primi buletinele de vot. Înainte de a intra în cabina de votare, este important să vă asigurați că pe spatele buletinului de vot este aplicată ștampila de control a secției de votare, deoarece dacă aceasta lipsește, votul va fi declarat nul.

Aplicați ștampila cu mențiunea „VOTAT” pe patrulaterul care corespunde partidului sau candidatului independent dorit. Îndoiți buletinul, astfel încât pagina goală care poartă ștampila de control a secției de votare să rămână în afară și îl introduceți apoi în urna corespunzătoare, astfel încât să nu se deschidă.


Dacă greșiți aplicarea ștampilei, puteți cere un nou buletin de vot, dacă nu a fost introdus în urnă. Primul va fi anulat.

 Vă veți primi înapoi actul de identitate, pe care trebuie să fie aplicată ștampila cu mențiunea „VOTAT” sau un timbru autocolant.


Reguli care trebuie respectate în ziua alegerilor

Comercializarea sau consumul de băuturi alcoolice pe o distanță de 500 de metri în jurul localului secției de votare este interzisă.

Campania în ziua alegerilor este interzisă sub orice formă, în special în secția de votare. Dacă găsiți afișe electorale în secția de votare sau pe clădirea unde este amplasată, raportați președintelui biroului electoral al secției de votare.

Votul este secret, așadar nu trebuie să dezvăluiți cu cine ați votat și nici nu permiteți nimănui să violeze secretul opțiunii dumneavoastră. Nu fotografiați sau filmați în secția de votare sau buletinul de vot.

Alegătorul care, din motive temeinice, constatate de președintele biroului electoral al secției de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare un însoțitor ales de el, care să îl ajute. Acesta nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secției de votare sau al candidaților.

Votarea se încheie la ora 21, iar după ora respectivă mai pot vota doar cei care sunt în interiorul secției de votare. Spre deosebire de alegerile prezidențiale, votarea nu se poate prelungi până la ora 23.59.

Președintele biroului electoral al secției de votare este obligat să ia măsurile necesare pentru ca alegerile să decurgă în bune condiții. Astfel, puterile lui se întind și în afara localului secției de votare, până la o distanță de 500 metri.

CITEȘTE ȘI:

Persoanele cu simptome COVID-19 nu știu cum vor vota. Nu pot să ceară urnă specială

 

 

 

 

abonare newsletter