Actualitate

Persoanele cu simptome COVID-19 nu știu cum vor vota. Nu pot să ceară urnă specială

Cu trei zile înainte de alegeri, persoanele care prezintă simptome de coronavirus și se află în izolare, dar nu au documente justificative, nu știu cum vor putea vota.

 

 


Expert Forum a atras atenția Biroului Electoral Central și instituțiilor care se ocupă de organizarea alegerilor faptul că nu au fost publicate instrucțiuni în legătură cu modul în care alegătorii care prezintă simptome specifice COVID-19 ar trebui să voteze.

 


Alegătorii bolnavi sau netransportabili pot solicita urna mobilă dacă depun o cerere la secția de votare, dar este nevoie și de documente justificative. Alegătorii care sunt suspicioși de coronavirus nu au aceste acte prin care să demonstreze că nu se pot deplasa, dar sunt nevoiți să rămână în izolare.  Astfel, nimeni nu poate să ia contact direct cu ei.

Pe lângă persoanele care prezintă simptome, și medicii și asistenții vor întâmpina probleme în ziua alegerilor. Dacă personalul medical nu va putea părăsi locul de muncă pentru a se deplasa la secția de votare, nu va putea solicita nici urnă specială.


Data alegerilor a fost anunțată din luna iulie, dar încă nu s-a luat nicio decizie privind felul în care vor vota persoanele aflate în situațiile menționate anterior.

„Mai mult, credem că autoritățile ar trebuie să aibă o strategie clară pentru situația în care nu se vor putea deschide sau se vor închide secții de votare în cazul retragerii membrilor birourilor electorale, întrucât în această situație alegătorii nu își vor putea exprima dreptul de vot. De asemenea, trebuie să existe instrucțiuni clare și detaliate pentru membrii birourilor electorale care vor însoți urna specială în spații cu risc ridicat (de ex. spitale COVID-19, la domiciliul persoanelor diagnosticate cu COVID 19), dar și o strategie pentru cazul în care aceștia nu își vor îndeplini atribuțiile”, precizează Septimius Pârvu, expert electoral.


CITEȘTE ȘI:

Primarul din Baia Mare se laudă că a atras mai multe fonduri europene decât Cluj-Napoca. Cifrele îl contrazic

 


32 de elevi infectați cu COVID-19 în Cluj. La câte cazuri se închide o școală?

 

abonare newsletter