Politică

Aurelia Cristea plăteşte oalele sparte. Ponta o remaniază pentru rezultatele slabe obţinute de PSD Cluj la alegerile prezidenţiale

Ministrul pentru Dialog Social şi preşedintele PSD Cluj-Napoca Aurelia Cristea se află pe lista miniştrilor care ar urma să fie remaniaţi de premierul Victor Ponta. Remanierea Aureliei Cristea ar avea loc în urma rezultatele dezastroase obţinute de PSD la alegerile prezidenţiale în judeţul Cluj.

În turul II al alegerilor prezidenţiale în judeţul Cluj Klaus Iohannis a obţinut 73,82% din totatul voturilor valabil exprimate, în timp ce contracandidatul său Victor Ponta a obţinut 26,18%.

Cu toate că mai multe voci din PSD dădeau vina pe Ioan Rus ministrul Transporturilor pentru rezultatele slabe înregistrate la alegerile prezidenţiale în judeţul Cluj acuzându-l că nu este un bun organizator, Victor Ponta a decis remanierea Aureliei Cristea şi nu cea a lui Ioan Rus. Remanierea Aureliei Cristea vine ca o sancţiune pentru rezultatele organizaţiei clujene de la alegeri.


Contactată telefonic, Aurelia Cristea a precizat că deocamdată nu s-a discutat punctual cine va fi remaniat.

„Mandatul meu este la dispoziţia premierului. Am discutat cu dânsul, nu mi-a reproşat nimic legat de activitatea mea, dar nu ştiu în concret cine va pleca din funcţie. Vorbim de o altă situaţie în plan politic şi este nevoie de o restructurare a Guvernului", a precizat Cristea.


Şefia PSD Cluj-Napoca a fost preluată de la o conducere colectivă alcătuită din Remus Lăpuşan, Alexandru Cordoş şi Aurelia Cristea până când anul acesta s-au organizat alegeri iar Aurelia Cristea a fost desemnată prin vot unanim la conducerea filialei. Este de notorietate faptul că Remus Lăpuşan este un prieten apropiat al premierului Victor Ponta, iar pe de altă parte nici Cristea, nici Cordoş nu sunt în graţiile actualului şef al Executivului (de altfel, Cordoş nici nu a fost nominalizat ministru în cabinetul lui Ponta, acesta preferându-o pe Aurelia Cristea).

Atât Cristea, cât şi Cordoş sunt mai degrabă apropiaţi lui Ioan Rus, o nucă mult prea tare pentru “cârlanul” Victor Ponta.


Pe lista miniştrilor care ar uma să fie remaniaţi se află şi Doina Pană, ministrul delegat pentru Ape şi Păduri şi vicepreşedintele PSD Bistriţa-Năsăud. Potrivit unor surse, mai mulţi social-democraţi ar fi nemulţumiţi de implementarea sistemului informatic de control pentru combaterea tăierilor ilegale (“radarul pădurilor”).

Presedintele PSD Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan, aflat în fruntea organizaţiei judeţene a social-democraţilor din 2007, şi-a dat demisia din funcţie în 18 noiembrie, în urma rezultatelor slabe înregistrate în judeţ la alegerile prezidenţiale. În Bistriţa-Năsăud, turul al doilea al alegerilor prezidenţiale a fost câştigat de Klaus Iohannis, care a totalizat 62,27% din voturi, în timp ce Victor Ponta a obţinut 37,73%, diferenţa între cei doi fiind de peste 40.000 de voturi.


Ioana Petrescu (Finanţe), Remus Pricopie (Educaţie) şi Constantin Niţă (Economie) se numără printre miniştrii care ar putea fi remaniaţi de premierul Victor Ponta, din viitorul Cabinet urmând să nu mai facă parte nici majoritatea miniştrilor delegaţi, precizează surse politice.

Sursele citate au arătat că, în afară de Petrescu, Pricopie şi Niţă, care sunt miniştri plini, Ponta ar putea să-i remanieze şi pe Mihnea Costoiu (ministru delegat pentru Cercetare), Bogdan Stanoevici (ministru delegat pentru Românii de pretutindeni), dar şi pe alţi miniştri delegaţi, cu scopul de a comasa ministerele. Miniştri delegaţi mai sunt Darius Vâlcov (Buget), Florin Jianu (IMM-uri şi Turism), Doina Pană (Ape, Păduri şi Piscicultură), Răzvan Nicolescu (Energie), Aurelia Cristea (Dialog social).


Pe de altă parte, surse parlamentare au precizat că premierul Victor Ponta i-ar fi promis liderului PLR, Călin Popescu-Tăriceanu, două posturi de miniştri în viitorul Guvern, unul dintre acestea fiind portofoliul Finanţelor.

Premierul Victor Ponta va propune, după data de 10 decembrie, în discuţia coaliţiei de guvernare, o restructurare a Guvernului, în aşa fel încât şi PLR să fie reprezentat la nivel de miniştri în cadrul Guvernului.

Ponta a mai precizat, marţi, că nu are niciun semnal privind retragerea UDMR de la guvernare. Precizarea a fost făcută după ce senatorul Marko Bela, fost preşedinte al UDMR, a declarat că Uniunea va discuta săptămâna aceasta, de principiu, despre o nouă majoritate cu PNL şi probabil în 2015 va încerca formarea unei alte majorităţi parlamentare.

Ultimele Stiri
abonare newsletter