Politică

Azi în Parlament: Alexandru Cordoş cere explicaţii în privinţa aplicării Legii Moţilor

Senatorul social democrat Alexandru Cordoș a adresat în plen o întrebare şi o interpelare.

Interpelarea al cărei obiect a fost aplicarea Legii Moţilor şi a scutirilor acordate locuitorilor din zona de munte i-a fost adresată Ioanei Petrescu, ministrul Finanţelor Publice și lui Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget:

„Prin aplicarea prevederilor legii nr. 33 din 18 mai 1996, cunoscută şi sub denumirea de Legea moţilor, locuitorii Munţilor Apuseni beneficiază de facilităţi fiscale pentru continuarea practicării unor meşteşuguri tradiţionale.


De asemenea, legea finanţelor publice locale permite scutirea sau reducerea cu 50% a impozitelor datorate de locuitori.

Toate aceste scutiri constituie o diminuare a încasărilor la bugetele locale şi un efort suplimentar în privinţa identificării şi alocării sumelor necesare activităţilor curente şi a investiţiilor.


Stimaţi miniştri, cunoscând preocupările dumneavoastră în asigurarea încasărilor la bugetul de stat, precum şi în asigurarea sumelor necesare administraţiilor locale, vă rog să-mi precizaţi care este punctul de vedere al celor două ministere referitor la modalităţile de compensare a acestor scutiri?“.

De asemenea, Cordoş a adresat o întrebare şi Rovanei Plumb, ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, referitoare la costurile avizelor și autorizațiilor pentru proiectele din sfera asistenței sociale:


„Statul român, prin Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, încurajează şi susţine implementarea proiectelor în domeniul asistenţei sociale. În prezent, pentru a implementa un astfel de proiect sunt necesare sume, uneori consistente, pentru obţinerea avizelor şi autorizaţiilor eliberate de către instituţiile cu competenţe în acest domeniu.

Deoarece aceste proiecte sunt destinate îmbunătăţirii calităţii vieţii persoanelor cu nevoi speciale (de exemplu: cămine pentru bătrâni, cantine sociale, etc.) şi se desfăşoară cu sprijinul autorităţilor centrale şi locale ar fi oportun ca aceste avize să fie suportate din bugetele locale sau să fie eliberate cu titlu gratuit.


Doamnă ministru, în acest context, vă întreb care este punctul de vedere al Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice referitor la identificarea unor soluţii de compensare a sumelor necesare obţinerii avizelor şi autorizaţiilor pentru proiecte în domeniul asistenţei sociale?“.



 


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter