Politică

Consiliul Local a spus „Nu” Rosal şi Rasimo

<p><img src="documente/stories/03_martie/23_ziua/07-vot-mod.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Prelungirea contractelor cu Rosal si Rasimo pentru întreţinerea spaţiilor verzi a fost respinsă de consilierii locali.</p> <p>Primăria ar fi vrut să prelungească contractele cu cele două firme cu încă doi ani şi jumătate.</p>

 

Consilierii locali au dezbătut intens în şedinţa de ieri proiectul de hotărâre privind prelungirea cu 2 ani şi jumătate a contractului cu Rosal Grup şi Rasimo Impex pentru întreţinerea spaţiilor verzi, a luciurilor de apă, a cimitirelor şi a zonelor de agrement din oraş.


 

Cele două societăţi au semnat contractele cu municipalitatea în anul 2006, pe o perioadă de cinci ani, iar executivul Primăriei a propus prelungirea lor cu încă 2,5 ani, conform reglementărilor legale în vigoare. Opoziţia din Consiliul Local a protestat însă vehement vizavi de acest aspect şi a solicitat să „se renunţe la practica de a favoriza firmele de casă ale PDL-ului”. Mai mult, consilierii PSD şi PNL s-au întrebat de ce întreţinerea spaţiilor verzi, a celor de agrement şi a luciurilor de apă nu se poate face de către RADP, regie aflată în subordinea Primăriei.


 

PSD şi PNL preferă RADP-ul


 

Consilierul PDL Adrian Popa a amintit însă de situaţia nu tocmai roz a RADP-ului, aflată în impas ca urmare a unui proces pierdut cu firma GPI Turism din Zalău. „RADP-ul este aproape de faliment din cauza unui proces”, a subliniat Popa. În cele din urmă, consilierii locali au respins proiectul, prelungirea contractului cu cele două firme fiind votată de numai 15 consilieri, în condiţiile în care era nevoie de 18 voturi pentru. Deşi pe ordinea de zi, la punctul diverse, se afla şi o informare de la RADP privind procesele regiei şi situaţia sa actuală, aceasta nu a fost discutată în şedinţa de ieri, în ciuda insistenţelor Steluţei Cătăniciu (PNL), care a ameninţat cu dezvăluiri.


 

Poliţia Comunitară devine Poliţia Locală


 

Tot ieri, consilierii locali au votat transformarea Poliţiei Comunitare în Poliţie Locală, dar şi regulamentul noii structuri care are în organigramă 307 de posturi. La ora actuală însă, în Cluj-Napoca sunt doar aproximativ 190 de poliţişti locali. Printre regulile pe care vor trebui să le respecte poliţiştii locali se numără cunoaşterea unor limbi de circulaţie internaţională, precum şi neafilierea la vreun partid politic. De asemenea, potrivit unui amendament susţinut de social-democratul Gheorghe Vuşcan, poliţiştii locali nu vor avea voie să participe la campaniile electorale.

 

Cursuri pentru poliţiştii locali

„Cred că ar trebui să se stabilească şi o programă de concurs la şcoala de poliţie din oraş pentru că atribuţiile poliţiştilor noştri s-au schimbat acum şi trebuie să fim siguri că le cunosc”, a mai solicitat acelaşi Gheorghe Vuşcan. Primarul Sorin Apostu a precizat că deja există un parteneriat cu Şcoala de Agenţi de Poliţie în acest sens. „Parteneriatul cu şcoala de poliţie prevede ca toţi angajaţii să urmeze un curs de trei luni de zile. La finalul cursului, se va susţine un examen şi cine nu-l va trece nu va face parte din această structură”, a arătat primarul. Odată cu transformarea în Poliţie Locală, cele şapte servicii ale Poliţiei Comunitare se vor transforma în birouri care vor funcţiona pe lângă cele şapte secţii de Poliţie din municipiu.

 

Se demolează clădirea Tenko

 

Primarul Sorin Apostu i-a anunţat ieri pe consilierii locali că Primăria a plătit societăţii Tenko despăgubirea în valoare de 60.000 de euro pentru eliberarea terenului din vecinătatea şantierului stadionului „Cluj Arena”, unde momentan se află o construcţie a firmei. „Astăzi (ieri – n.r.), la ora 12, s-a făcut predarea-primirea amplasamentului, iar plata către Tenko s-a făcut în 21 martie. Demolarea clădirii de pe amplasament va începe sâmbătă sau duminică”, a precizat Apostu.

abonare newsletter