Politică

Boc şi-a pus capul pentru Codul Muncii

<p><img class="caption" src="documente/stories/03_martie/09_ziua/emil-boc-motiune.jpg" border="0" alt="emil boc" title="“Opoziţia se manifestă aşa cum apreciază de cuviinţă atunci când e vorba de un act aşa precum este acesta de asumare a răspunderii”, a spus Emil Boc" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Opoziţia nu a participat ieri la şedinţa de asumare a răspunderii Guvernului pe noul Cod al Muncii.</p>

Guvernul şi-a angajat ieri răspunderea în Parlament pe noul Cod al Muncii în absenţa Opoziţiei. Politicienii din arcul guvernamental susţin că “evadarea” Opoziţiei de la şedinţele Parlamentului este o “obişnuinţă”.

Opoziţia nu a participat ieri la şedinţa de asumare a răspunderii Guvernului pe noul Cod al Muncii. În vreme ce membrii USL susţin că “nu aveau cum să participe la aşa ceva”, reprezentanţii Coaliţiei cataloghează gestul ca fiind “o obişnuinţă”.


Premierul Emil Boc a explicat ieri, în şedinţa de asumare a răspunderii Guvernului pe Codul Muncii că modificările propuse vor subţia rândurile celor care lucrează “la negru”. Potrivit primului ministru, cazurile de muncă la negru se vor reduce şi se vor majora veniturile atrase din taxe vărsate la buget, prin încheierea contractelor de muncă. De asemenea, democrat liberalii au susţinut că noul Cod va flexibiliza piaţa muncii şi relaţiile dintre angajat şi angajator.

Opoziţia s-a opus Codului Muncii încă de la început, a calificat modificările aduse drept “antisociale” şi nu a depus amendamente, ci a preferat să vină cu propria variantă de lege.


 

Itu: “Cum să participăm la aşa ceva?”



Deputatul PSD Cornel Itu a explicat pentru monitorul că absenţa de la şedinţă a fost o formă de protest, “dar a fost un drept”. “Cum să participăm la o şedinţă ca aceasta? La ceva cu care nu a fost nimeni de acord, mă refer la modificările din Cod. A fost refuzat pur şi simplu dialogul partenerilor sociali. Nici sindicatele nu au fost de acord, nimeni din Opoziţie. Este poziţia noastră de a protesta faţă de măsurile nedemocratice care se iau în România, în acest moment”, a precizat deputatul clujean.

 


Soporan: “Gestul Opoziţei este o obişnuinţă”


Deputatul clujean Vasile Soporan susţine că Opoziţia nu a participat la şedinţa de asumare a răspunderii pe noul Cod pentru că “este obişnuită să facă asta”. “Pentru că nu există dialog între Putere şi Opoziţie. Acest lucru aduce prejudicii României, de fapt”, a explicat pentru monitorul Vasile Soporan.


Pe de altă parte, deputatul se declară adeptul dialogului şi spune că “toate legile care au un impact social ar trebui să fie rodul unei dezbateri parlamentare”.

Soporan a adăugat că noul Cod al muncii are drept obiectiv principal asigurarea unei economii europene şi globale puternice.

 

UDMR Cluj: “Timpul ne presa”


Deputatul Mate Andras cataloghează gestul celor din Opoziţie ca fiind “dreptul lor”. “Este o formă prin care ei au protestat faţă de modificările din cod cu care nu au fost de acord”, a declarat el pentru monitorul.

Cât despre moţiunea Opoziţiei, Mate a explicat că UDMR va fi în sală, dar nu va vota. “Oricum, cred că este un lucru bun adoptarea proiectului (prin asumarea răspunderii Guvernului – n.r), pentru că timpul ne presa din toate punctele de vedere”, a adăugat deputatul.

 

Giurgiu: “Nu mi-a fost aprobat niciun amendament”


Deputatul PDL Mircia Giurgiu a declarat pentru monitorul că nemulţumirile lui legate de noul Cod al Muncii rămân valabile, cu atât mai mult cu cât niciun amendament adus de el nu a fost acceptat. “Am declarat de la început că trebuia să treacă prin Parlament şi că nu sunt de acord cu multe modificări”, a explicat Giurgiu. Pe de altă parte, “este dreptul Opoziţiei de a se manifesta cum doreşte; cu siguranţă vor mai fi asemenea poziţii”, a declarat Girugiu, referindu-se la “evadarea” parlamentarilor Opoziţiei de la şedinţa de plen.

 

Moţiunea se citeşte azi şi se votează marţi, 16 martie


Opoziţia a depus ieri moţiunea de cenzură intitulată “Codul Boc - salarii mici, şomaj mare, firme falimentate”, semnată de 210 parlamentari PSD, PNL şi PC, deputaţi şi senatori.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat că liderii grupurilor parlamentare au agreat calendarul moţiunii de cenzură: miercuri, 9 martie citirea moţiunii, iar pe 16 martie dezbaterea acesteia.

Dacă moţiunea de cenzură va fi adoptată, Guvernul va fi demis, iar dacă moţiunea va fi respinsă, noul Cod al muncii va intra în vigoare. Pentru adoptarea moţiunii, este nevoie de voturile a 236 de deputaţi şi senatori.

 

Afaceriştii maghiari susţin Codul Muncii


Asociaţia oamenilor de afaceri maghiari din Cluj “Eureka” şi intreprinzătorii din Secuime sprijină modificarea Codului Muncii. „Noile prevederi ale actului legislativ reprezintă un pas important în normalizarea relaţiei dintre angajatori şi angajaţi cu efecte pozitive asupra competitivităţii companiilor autohtone, contribuind la relansarea economică şi crearea de noi locuri de muncă. Proiectul propus este în măsură să flexibilizeze şi să adapteze piaţa muncii cerinţelor economiei de piaţă”, se arată într-un comunicat al afaceriştilor maghiari.

abonare newsletter