Monitorul Cartierelor

Clujenii vor fi învățați cum să colecteze selectiv. Recompensa: factură mai mică la plată.

Locuitorii din cartierele municipiului Cluj-Napoca vor fi instruiți despre beneficiile colectării selective.

clujenii-vor-fi-invatati-cum-sa-colecteze-selectiv-recompensa-factura-mai-mica-la-plata clujenii-vor-fi-invatati-cum-sa-colecteze-selectiv-recompensa-factura-mai-mica-la-plata

 

 


Clujenii sunt încurajați să colecteze selectiv prin facturi mai mici la tariful de salubritate.

 


Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, susține că city-managerul Gheorghe Șurubaru are „mandat expres” să crească în permanență gradul de colectare selectivă în municipiu. De altfel, edilul-șef susține că mobilizarea în acest sens este „mai bună decât în trecut”, însă „departe de nivelul pe care și-l dorește”.

„Mai bine decât în trecut (colectarea selectivă – n.r.), dar departe de nivelul pe care mi-l doresc. Managerul general al orașului are mandat expres de la mine, sub contract, de a crește lunar și anual gradul de colectare selectivă. Vor fi campanii și proiecte-pilot pe cartiere, pentru a lămuri oamenii, să le arătăm: «uitați, depunem selectiv, vine mașina, colectează selectiv, se duce, se depune selectiv»”, a declarat Emil Boc, miercuri dimineață, la un post local de radio.


Clujenii care colectează selectiv vor avea facturi mai mici

Emil Boc susține că cetățenii care nu colectează selectiv, dar în egală măsură și firmele de salubritate vor fi sancționate. El avertizează cu „măsuri dure”, inclusiv „scoaterea lor de pe piață” în cazul în care nu respectă programul fixat. Totodată, edilul-șef spune că este absolut firesc ca oamenii care colectează selectiv să fie recompensați cu o factură mai mică în ceea ce privește plata la salubritate.

„Uitați, care este economia la factură! Oamenii să vadă acest circuit foarte clar al trasabilității deșeurilor. Nu este ușor, asta este cea mai complicată, să pui toate părțile la aceeași masă. Începem cu zonele unde sunt platforme îngropate, unde lucrurile pot fi foarte clar monitorizate. Vom găsi și formule de camere video ca să știm că numai cei din zona respectivă depun (deșeuri – n.r.)”, a completat Emil Boc.


Platforme de colectare selectivă pe bază de cartelă în tot orașul?

În urmă cu un an, în octombrie 2019, Emil Boc a dat în folosință prima platformă subterană pentru colectarea selectivă a deșeurilor cu acces pe bază de cartelă. Platforma pe bază de cartelă a făcut parte din proiectul-pilot demarat de administrația locală pentru 12 puncte gospodărești din Cluj-Napoca, la care sunt arondate 33 asociații de proprietari. Edilul a testat atunci modul de funcționare al acestui sistem la platforma subterană de pe strada Observatorului, nr. 11.

În programul de campanie al lui Emil Boc pentru alegerile locale din această toamnă, la punctul „ecologie urbană” figurau un număr de 103 platforme subterane de colectare selectivă, respectiv alte 32 de amplasamente în lucru în diverse faze. De asemenea, programul de campanie menționa că pentru alte 50 de puncte de colectare este în desfăşurare achiziția publică. Cu toate acestea, clujenii din cartierele mărginașe rămân profund nemulțumiți de modul în care sunt gestionate deșeurile.


CITEȘTE ȘI:

Unic în România: Cluj-Napoca, primul oraș cu sisteme inteligente de colectare selectivă a deșeurilor stradale


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter