Externe
Moțiune de cenzură împotriva Comisiei Europene, în dezbaterea Parlamentului European
Parlamentul European dezbate luni moțiune de cenzură împotriva Comisiei Europene, depuse de europarlamtarul Gheorghe Piperea (AUR). Este prima moțiune împotriva CE din ultimii 11 ani.

Unul dintre subiectele supuse dezbaterii Parlamentului European (PE), în sesiunea deschisă luni, vizează moțiunea de cenzură împotriva Comisiei Europene (CE), demers inițiat de europarlamentarul român Gheorghe Piperea (AUR).
Astfel, moțiunea de cenzură împotriva Comisiei Europene inițiată de eurodeputatul grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR), Gheorghe Piperea, va fi dezbătută luni în plenul PE reunit la Strasbourg, iar votul, prin apel nominal, va avea loc joi.
Moțiune de cenzură împotriva Comisiei Europene. Europarlamentar român: Este un demers democratic
Eurodeputatul Gheorghe Piperea a spus că moțiunea pe care a inițiat-o a provocat „uluire la administrația Parlamentului, care n-a mai văzut așa ceva de 11 ani”.
CITEȘTE ȘI:
Și manipulată genetic, și cu banii luați. Apocalipsa după Gheorghe.
„Moțiunea de cenzură este un instrument democratic, constituțional. Nu ai cum să califici altfel moțiunea de cenzură, indiferent cum ai da-o, nu este nimic împotriva Uniunii Europene în sine”, a declarat Gheorghe Piperea înainte de plecarea la Strasbourg, potrivit Agerpres.ro
Moțiunea împotriva CE, șanse slabe de susținere în plenul Parlamentului European
Moțiunea are șanse slabe să treacă în Parlamentul European. Întrebat care estimează că va fi numărul de voturi pentru pe care îl va obține moțiunea de cenzură, Gheorghe Piperea a răspuns „între 180 și 275 de voturi”.
Europarlamentarul Gheorghe Piperea și-a explicat decizia de a iniția moțiunea printr-o metaforă, în care a comparat-o pe președinta CE cu un „șofer” și blocul comunitar cu un „autobuz”.
„Suntem într-un autobuz cu toții, care circulă cu 200 km/h și șoferul este nu prea sobru. Trebuie să-l oprim, să schimbăm direcția, ca să nu cumva să intrăm în zid. Dar de rămas în autobuz, rămânem în autobuz. Eu vreau să rămân în acest autobuz care se numește Uniunea Europeană. Iar crize, oameni buni, crize vor fi totdeauna. (...) Ce facem? De fiecare dată când apare câte o criză, uităm de mecanismele democratice?”, a întrebat retoric Piperea.
În conformitate cu Regulamentul de procedură al PE, o moțiune de cenzură împotriva Comisiei Europene poate fi înaintată președintelui legislativului comunitar de către o zecime dintre deputații care compun Parlamentul, și anume 72 de deputați. Președinta Roberta Metsola a anunțat miercuri Conferința președinților că a fost admisă o moțiune depusă și a solicitat liderilor grupurilor să își informeze membrii.
Pentru a fi adoptată, o moțiune trebuie să întrunească o majoritate de două treimi din voturile exprimate, reprezentând majoritatea membrilor care compun Parlamentul, informează un comunicat al Parlamentului European.
Motivele din spatele moțiunii
Potrivit unui comunicat de la sfârșitul lunii trecute al eurodeputatului Gheorghe Piperea moțiunea este motivată de preocupări privind eșecul persistent al Comisiei de a respecta principiile cheie ale Uniunii, inclusiv, transparența, posibilitatea de a fi trasă la răspundere, integritatea legală și legitimitatea democratică.
Printre motivele invocate, confirmarea juridică a încălcării regulilor de transparență, respectiv faptul că Curtea de Justiție a UE a decis într-un verdict dinmai 2025, că executivul UE și-a încălcat datoria legală la transparență împiedicând accesul la schimbul de mesaje text între Ursula von der Leyen și CEO-ul Pfizer în timpul negocierilor contractelor pentru vaccinuri în timpul pandemiei de COVID-19.
De asemenea, Gheorghe Piperea invocă faptul că „utilizarea inadecvată a Actului pentru servicii digitale (DSA) de către Comisie pentru a interveni în alegerile din state membre precum România și Germania reprezintă o amenințare directă la suveranitatea națională și la integritatea proceselor democratice”.
Moțiunea va fi supusă joi la vot în Parlamentul European, cu apel nominal.
Alte subiecte aflate pe agenda discuțiilor din cadrul sesiunii din luna iulie a Parlamentului European vizează pregătirea summitului UE-China și dezbaterea celor mai recente evoluții din Orientul Mijlociu.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: