Educație

Cursuri în aer liber, la o școală dintr-o localitate din Cluj

La o școală dintr-o localitate din Cluj s-a dat startul unui proiect, în cadrul căreia cursurile sunt organizate în aer liber.

 

 


O doamnă profesor de la școala generală Viișoara, din județul Cluj, a ajutat cu începutul unui proiect numit #Școaladincurteașcolii prin care, cu sprijinul financiar al unei companii de software, s-au amenajat două spații de învățare în aer liber.

 


În tot mai multe școli din România se adoptă metode de învățare mai interactive sau predarea cursurilor în aer liber, fiind dovedit faptul că elevii răspund diferit, mult mai bine, unui asemenea tip de învățare.

Beneficii ale cursurilor în aer liber

Îmbunătăţirea atenţiei 


Atenția este un element cheie pentru învățare, dar mulți copii se confruntă cu asta, fie că sunt uşor de distrat, fie că este vorba de oboseală mentală sau ADHD. Din fericire, timpul petrecut în natură ajută la restaurarea atenției copiilor, permițându-le să se concentreze și să se comporte mai bine la testele cognitive.

Eliminarea stresului 

Atât copiii, cât și adulții sunt mai puțin stresați atunci când au spații verzi unde se pot retrage ocazional. A fost constatat că o zi de şcoală ţinută în aer liber, o dată pe săptămână, poate îmbunătăți în mod semnificativ ratele zilnice de cortizol ale elevilor, reflectând un nivel mai scăzut de stres şi o capacitate mai bună de adaptare la stres, în comparație cu copiii cărora li s-a predat doar în interiorul şcolii.


De asemenea, într-un studiu privind copiii din mediul rural, deci care au mai mult acces la natură, s-a constatat că aceştia s-au recuperat mai bine în urma unor evenimente stresante din viaţă, în ceea ce privește încrederea în sine şi suferinţa.

Dezvoltarea auto-disciplinei copiilor

Cei mai mulți copii din ziua de azi, în special cei cu ADHD, au probleme cu controlul impulsurilor, ceea ce poate fi o piedică în procesul de învăţare. Psihologii au constatat că spațiul verde din apropierea casei ajută copiii să fie mai disciplinaţi și să se concentreze mai bine.


De asemenea, părinții copiilor cu ADHD afirmă că, atunci când copiii lor participă la activități în aer liber, simptomele ADHD se reduc.

Elevi mai implicați și mai interesați

Copiilor pare să le placă cursurile în aer liber. Din nefericire, mulți profesori se tem să scoată copiii afară să învețe, îngrijorându-se că vor scăpa de sub control și se vor implica mai puțin la lecția următoare (predată în interior). Cercetările confirmă că cei mici sunt mai implicați la cursuri, nu numai atunci când sunt ţinute în aer liber, ci și după revenirea în clasă, chiar dacă subiectul la care se întorc nu este legat de natură.

Performanţă fizică crescută

Performanţa fizică este importantă pentru copii din mai multe motive, unul dintre ele fiind rolul pe care îl joacă în procesul de învățare. În special, rezistenţa cardio-respiratorie pare să susțină procesarea cognitivă eficientă, iar copiii cu niveluri mai ridicate ale acesteia au rezultate şcolare mai bune. Accesul la natură poate încuraja copiii să fie mai activi din punct de vedere fizic și să rămână în formă pentru mai mult timp, pe măsură ce cresc.

Încurajarea conectării sociale şi a creativității

Mediul social și fizic în care copiii învață poate influenţa foarte mult performanţele lor şcolare. 

Participarea la activităţi desfăşurate în natură creează un mediu de învăţare mai calm, mai sigur din punct de vedere social şi mai distractiv. De asemenea, un astfel de mediu este benefic pentru relaţiile dintre colegi şi cele dintre elevi şi profesori - atât de importante pentru procesul de învăţare-, chiar şi în cazul copiilor marginalizaţi.

Unii specialişti susțin că natura oferă o multitudine de elemente libere (precum beţele, pietrele sau noroiul) care încurajează jocul și explorarea, creativitatea și rezolvarea problemelor. Într-adevăr, observațiile cadrelor didactice și ale directorilor sugerează că jocul copiilor devine, în mod surprinzător, mai creativ şi mai activ din punct de vedere fizic și social în prezența elementelor libere. 

Ultimele Stiri
abonare newsletter