Economie

Ce-are de făcut România în fața crizei europene?

<p><img src="documente/stories/12_decembrie/21_ziua/07-iosif-pop2.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Iosif Pop, preşedintele Imofinance Cluj, vine cu o serie de soluţii care ar putea relansa economia locală.</p>

Recesiunea pluteşte în aer în Europa din cauza crizei datoriilor şi totodată a măsurilor luate de liderii UE la ultimul summit, care nu au reuşit să calmeze pieţele. Ca răspuns la situaţie, Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar Internaţional, a cerut statelor în curs de dezvoltare să-şi sprijine mijloacele de apărare, în special rezervele valutare, faţă de o posibilă recesiune în Europa, anul viitor, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Iosif Pop, preşedintele Imofinance Cluj a prezentat pentru Monitorul de Cluj un plan de acţiune pe care ar putea să-l urmeze autorităţile pentru a întâmpina iminenta recesiune. Paleta de soluţii nu este foarte largă, însă răspunde punctual problemelor actuale din economia românească.

Reducerea impozitului pe profit

„Pentru început statul ar trebui să continuie să aibă înţelegeri cu băncile străine pentru a-şi păstra resursele la noi în ţară deoarece economiile populaţiei nu pot susţine creditarea, creşterea economiilor făcându-se cu o relansare economică reală a întreprinderilor. Cele 2,3 instrumente de susţinere a IMM-urilor, cum este programul Mihail Kogălniceanu, nu sunt suficiente. Trebuie să se lucreze cu pârgii din economia reală, spre exemplu, reducerea impozitului pe profit”, declară economistul clujean.

Delegaţii cu efect

Deschiderea pe noi pieţe este de asemena o soluţie, însă o astfel de măsură trebuie pregătită în opinia preşedintelui Imofinance. „Nu se merge cum a mers premierul Emil Boc în China cu mâna goală. Trebuia ca în loc de politicieni să fie însoţit în delegaţie de oameni de afaceri competitivi”, adaugă Iosif Pop.
O altă măsură oportună este, potrivit acestuia, încurajarea retragerii banilor pe care românii îi au economisiţi în străinătate printr-o amnistie fiscală asumată, spre exemplu, anularea impozitării dobânzii la depozite.

„Nu e normal să stăm umili să primim un credit. BNR şi Guvernele care s-au succedat la putere au încurajat de-a lungul anilor vânzarea băncilor către străini, acum ar trebui încurajate structurile locale la nivel real, nu declarativ. Acest lucru s-ar putea realiza prin scutirea de la plata impozitului pe câţiva ani pentru românii care înfiinţează sau achiziţionează bănci”, completează omul de afaceri clujean.

Ultimele Stiri
abonare newsletter