Economie

Bătălia pentru Schengen se dă pe zarzavaturi

<p /><img src="documente/stories/12_decembrie/16_ziua/05 basescu.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />„Fără zarzavaturi olandeze, vă rugăm, suntem români”, titrează publicaţia „The Economist” referitor la declaraţiile făcute de preşedintele Băsescu săptămâna trecută.

 

Aflat în faţa refuzului categoric al Olandei de a intra în spaţiul Schengen, preşedintele Traian Băsescu a încercat o ultimă soluţie de forţare a mâinilor reprezentanţilor din ţara de jos şi a recomandat românilor să nu cumpere zarzavaturi din Olanda atrăgând ironiile publicaţiilor de specialitate din străinătate.


„Cumpărarea de alimente devine mult mai distractivă atunci când preşedintele României este în preajmă”, se precizează în articolul publicaţiei britanice „The Economist”.

Cum văd cei de la „The economist” conflictul?


„Ce-a făcut biata salată verde sau bieţii castraveţi să stârnească mânia preşedintelui? Totul a început anul trecut în septembrie când Olanda a refuzat să ia parte la înţelegerea care ar fi permis României şi Bulgariei să adere la spaţiul Schengen pe motiv că acestea nu ar face suficient pentru a reduce gradul de corupţie. Încercând să se răzbune, autorităţile române au decis să ia în vizor cele mai consistente exporturi ale Olandei – lalelele. Câteva camioane care transportau florile au fost oprite la graniţa românească, pe motive de sănătate publică. Restricţiile au fost ridicate câteva zile mai târziu când a devenit evident că va fi nevoie de mai mult decât o mică perturbare a exporturilor olandeze pentru a-i face pe aceştia să renunţe, dar noile declaraţii ale domnului Băsescu arată că ar putea începe o nouă rundă de diplomaţie prin boicot”, se arată în articolul publicat în periodicul englezesc.

Reacţiile au curs toată săptămâna


Duminică, postul public de televiziune din Bulgaria (BNT) anunţa că un proiect de recomandare privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen pe 25 martie 2012, iniţial doar cu frontierele aeriană şi maritimă, va fi discutat în cursul Consiliului JAI din 14 decembrie, potrivit Mediafax.

Surse europene afirmau marţi că problema aderării României şi Bulgariei la Schengen va fi rediscutată în Consiliul JAI de miercuri, dar chestiunea nu va fi supusă votului, discuţia pe această temă urmând să fie reluată cel mai devreme în februarie 2012.


Ministrul olandez al imigraţiei nu a trecut totuşi cu vederea declaraţiile de sâmbătă ale preşedintelui Băsescu, fără să mai aştepte până în februarie pentru a-i da răspuns. Marţi, Leers declara că Olanda continuă să se opună aderării României şi Bulgariei la Schengen, precizând că cele două ţări trebuie să înregistreze progrese clare în combaterea criminalităţii şi corupţiei, progrese ce vor trebui constatate în viitorul raport al CE, din martie. Miercuri, acesta spunea că opoziţia Olandei privind aderarea României şi  Bulgariei la Schengen este legată de corupţie şi nu de zarzavaturi.

Concluzia publicaţiei din străinătate


Şansele României de intrare în spaţiul Schengen sunt puse de redactorii de la „The Economist” exclusiv pe succesul luptei împotriva corupţiei. „Pentru moment, singura modalitate ca România să iasă din bucluc este ca judecătorii să înceapă să aplice pedepse aspre pentru corupţie. Până atunci, producătorii de roşii turci şi spanioli îşi vor freca de încântare mâinile.”

Ultimele Stiri
abonare newsletter