Economie

De ce a scăzut bursa marţi şi şi-a revenit miercuri? O analiză pe înţelesul tuturor.

<p /><img src="documente/stories/08_august/11_ziua/08-bursa de valori bucuresti.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a revenit pe creştere semnificativă la deschiderea sesiunii de miercuri.

Bursa a crescut miercuri cu 5,28%, recuperând o parte din pierderile importante înregistrate în ultimele trei sesiuni, de 14,84%, după ce bursa de la New York a închis marţi în urcare.

Vă reamintim că ziua de marţi a fost încheiată la bursă în scădere cu 3,37% după o şedinţă agitată şi dominată de panica investitorilor, care în jurul prânzului au dus la prăbuşirea pieţei cu până la 12,3%. Bursa se situa marţi la cel mai redus nivel din ultimele 15 luni.


Bursele europene au scăzut de asemenea puternic marţi, atingând un minim al ultimilor doi ani, din cauza temerilor privind reintrarea mai multor mari economii ale lumii în recesiune şi scepticismului legat de capacitatea guvernelor de a opri criza.

Care e explicaţia?


Scăderea drastică a preţului acţiunilor s-a datorat panicii stârnite printre investitori care au decis să vândă acţiunile deţinute indiferent de preţ.

“Totul e emoţional, părerea mea este că panica a fost principalul element cu influenţă în decizia investitorilor”, a precizat Răzvan Rotta, director general al Compexit Group.


Cauzele panicii sunt însă sub semnul întrebării. A fost doar un joc de piaţă sau au existat motive justificate care “să pună pe jar” deţinătorii de acţiuni?

Iosif Pop, preşedinte al grupului financiar Imofinance, a explicat pentru monitorul care au fost elementele determinante ale scăderii bursei.


“Ceea ce s-a întâmplat alaltăieri  a fost o contaminare subiectivă indusă pe piaţa românescă prin mass-media şi prin intermediul brokerilor. Foarte multe firme au propriile portofolii de acţiuni şi e simplu ca, la un semn de panică, să adâncească panica investitorilor, pentru a cumpăra acţiuni cu scopul de a le revinde. Ca dovadă, astăzi au ieşit să vândă ce au cumpărat ieri. De asemenea, majoritatea brokerilor încurajează astfel de situaţii prin lansarea de zvonuri pe piaţă pentru a creşte numărul tranzacţiilor, tranzacţii din care se percepe comision; ieri spre exemplu s-au obţinut venituri foarte mari ca urmare a numărului mare de tranzacţii. Problema este că brokerii nu au decenţa faptului că îşi pierd clienţii prin astfel de manevre. Vă daţi seama cât de scârbit este client care a pierdut în câteva ore sume enorme de bani, din cauza unei situaţii în mare parte provocate? Într-adevăr, cei care sunt jucători constanţi pe bursă şi au experienţă, se lasă greu influenţaţi de astfel de situaţii, însă sunt şi foarte mulţi investitori influenţabili. Explicaţia mea pentru ieri e că până la minus 2, 3% au fost ordine de piaţă, dar de acolo până la minus 13 este jocul firmelor şi a brokerilor care au profitat de situaţia externă, aproximativ 80% din scădere este cauzată de jocuri”, spune Iosif Pop.

Afirmaţia este susţinută şi de Ovidiu Fer, analist la casa de brokeraj cehă Wood&Co, care tranzacţionează şi pe piaţa de la Bucureşti. “Cred că sunt mai mult speculatori şi aşa-zişi «bottom fishers» (care cumpără la preţuri foarte mici - n.r.) decât cei care se bazează pe elementele fundamentale ale companiilor”, a declarat Fer.


Cum au reacţionat instituţiile Statului?

Şeful statului, premierul, guvernatorul BNR, ministrul Finanţelor Publice şi preşedintele Consiliului Fiscal au discutat, marţi seara, la Cotroceni, despre situaţia economică internaţională şi despre impactul acesteia asupra României.

Preşedintele Traian Băsescu, a lăsat să se înţeleagă că nu au existat motive obiective care să justifie panica jucătorilor pe bursă. El a declarat, marţi seară, la Cotroceni, că face un apel către presă, să încerce să fie prudentă cu etichetările, “având în vedere importanţa extraordinară a factorului psihologic în astfel de momente”. El a mai spus că sistemul bancar românesc este bine capitalizat.

“Singura problemă pe care o avem, ca efect al semnelor de neîncredere a investitorilor, este legată de dobânzile la care se vor face împrumuturile următoare, pentru acoperirea deficitelor la fondurile despre care am vorbit (de pensii, de sănătate -n.r.). Este una să faci împrumuturi la 4,89-5,29 şi alta să ajungi sa faci împrumuturi pe termen scrut la 6, 7 sau 8 procente, Doamne fereşte! Deci, de aceea atmosfera în care românii trec peste aceste momente de, să spunem, îngrijorare a investitorilor poate fi o atmosferă, să spunem, decentă. Nu vă cer optimism, nu vă cer nimic altceva decât decenţă şi responsabilitate în exprimări”, le-a spus şeful statului jurnaliştilor prezenţi la Cotroceni.

BNR, Guvernul şi Ministerul Finanţelor ar trebui să organizeze zilnic astfel de întâlniri pentru a stabili politici şi strategii de acţiune în plan economic, nu doar în situaţii excepţionale, a subliniat Iosif Pop.

abonare newsletter