Economie

Mai mulţi bani sau mai mult timp liber?

În familie sau în afaceri? Tinerii au opţiuni diferite în ceea ce priveşte locul de muncă, în funcţie de oraşul din care provin.

Tinerii români în căutarea unui loc de muncă sunt interesați mai mult de atmosfera de lucru din cadrul unei companii și de siguranța locului de muncă decât de pachetul salarial oferit.

Aceasta este concluzia unui studiu realizat la Iași, Cluj-Napoca, Sibiu și Brașov de organizatorii evenimentelor Târgul de Cariere. Totuşi, potrivit studiului, există și diferențieri între opțiunile candidaților la locul de muncă, în funcție de orașul de proveniență.


Viaţa personală „bate” cariera

Astfel, în ceea ce priveşte antreprenoriatul, clujenii nu sunt foarte hotărâţi: mai puţin de jumătate dintre ei (44%) au declarat că intenționează să-și deschidă propria afacere în următorii doi ani, față de 83% dintre ieșeni.

Mai mult, tinerii din Cluj aflaţi în căutarea unui loc de muncă pun mai puţin preţ pe pachetul salarial (incluzând salariul și bonusurile de tip telefon, laptop, mașină de serviciu, asigurare de viață), faţă de tinerii din alte oraşe. Astfel,repondenții din Sibiu sunt cel mai interesați de acest aspect - 71% îl consideră „foarte important”, față de 48% dintre clujeni și 40% dintre ieșeni și brașoveni.


Totuşi, 63% dintre clujeni consideră că este foarte importantă posibilitatea de a promova în cadrul firmei, faţă de doar 39% dintre sibieni și 52% dintre ieșeni.

De asemenea, există diferenţe între tinerii din Cluj şi cei din Sibiu în ceea ce priveşte importanţa pe care o acordă calităţii condițiilor de muncă (birou propriu, spații de recreere etc.). Astfel, acest criteriu este considerat „foarte important” de 61% dintre repondenții din Sibiu, față de doar 28% dintre clujeni. Pe de altă parte, clujenii valorizează mai mult existența programelor de dezvoltare a angajaților (traininguri și team building-uri): 52% dintre repondenţii din Cluj consideră că acestea sunt „foarte importante”, faţă de 40% dintre brașoveni, 42% dintre ieșeni şi 25% dintre sibieni.


La un numitor comun ajung însă tinerii din toate cele patru oraşe atunci când vine vorba despre sacrificarea vieţii personale pentru a face carieră – doar 28% dintre clujeni au declarat că ar face acest lucru, alături de 34% dintre ieșeni, 36% dintre brașoveni și 38% dintre sibieni.

Atmosfera la job e importantă

Studiul mai arată că atmosfera de lucru din cadrul companiei este importantă pentru toți potențialii angajați intervievați, răspunsurile de „foarte important” ocupând o pondere de 63-64% în toate orașele vizate. Este „foarte importantă” și siguranța locului de muncă – 66% dintre clujeni au notat această opțiune în chestionare, 54% dintre sibieni şi 63% dintre brașoveni și ieșeni.


Întrebați la ce distanță de actualul domiciliu ar fi dispuși să se mute pentru un loc de muncă ce ar oferi un salariu mai mare, tinerii preferă fie distanțele scurte, sub 100 de kilometri, fie o altă țară.

La capitolul „ore suplimentare”, majoritatea celor invervievați sunt dispuși să le desfășoare doar dacă le aduc beneficii materiale plus dezvoltare profesională. Doar pentru beneficii materiale ar face ore suplimentare 11-17% dintre repondenți, iar dacă îi ajută în dezvoltarea profesională – 10-12%.


Studiul se bazează pe 721 de chestionare completate de participanții la edițiile din primăvara acestui an ale Târgului de Cariere din Iași, Cluj-Napoca, Sibiu și Brașov.  În total, peste 17.000 de tineri, majoritar cu vârsta cuprinsă între 20 și 30 de ani, absolvenți de facultate sau în ultimii ani de studiu, au participat la eveniment.

Ultimele Stiri
abonare newsletter