Economie

Cât de conform este laptele vândut în magazinele din judeţul Cluj?

Procesatorii şi producătorii de lapte clujeni dau asigurări că produsele pe care le comercializează sunt conforme cu cerinţele europene privind calitatea laptelui de vacă, judeţul Cluj fiind pe primul loc în ţară la cantitatea de lapte conform. Totuşi, autorităţile trag un semnal de alarmă celor care cumpără lapte din staţiile de troleibuze, la uşa apartamentului sau din faţa gării, precizând că aceştia „îşi asumă un risc”.

După 1 ianuarie 2014, micii fermieri vor trebui să respecte norme minime de igienă, dacă vor să-şi vândă laptele pe piaţă, în condiţiile în care la finele lui 2013 a expirat perioada de tranziţie aprobată României pentru alinierea la cerinţele comunitare de igienă a laptelui de vacă materie primă.

Prefectul Clujului, Gheorghe Vuşcan, a declarat, joi, la o întâlnire cu procesatorii, producătorii şi reprezentanţii Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Cluj, că în judeţul Cluj s-a deplasat o echipă de la Comisia Europeană care a verificat conformitatea laptelui.


„În urma controlului unei echipe de la Comisia Europeană de a verifica conformitatea laptelui, judeţul Cluj a ieşit foarte bine la nivel naţional. Laptele care se produce, care se procesează, care se comercializează la Cluj este conform, să fie liniştiţi consumatorii din acest punct de vedere. Avem foarte puţin lapte neconform. Noi, în primul rând trebuie să avem asigurată sănătatea populaţiei, alimentaţia pe care le-o punem pe raft la vânzare, inclusiv în pieţe. În al doilea rând, avem tot interesul ca micii sau marii producători să se conformeze unor reguli. Judeţul Cluj este pe locul întâi pe ţară ca şi cantitate de lapte conform, avem foarte, foarte, puţini producători privaţi, persoane fizice cu una, două vaci, care încă se zice că nu au lapte conform. Asta nu înseamnă că el nu e conform pentru că şi mulsul manual, chiar dacă nu au carduri de răcire, poate să ofere în piaţă lapte conform dacă respectă igiena mulsului, dacă vaca este sănătoasă, dacă îl comercializează în piaţă în locuri special amenajate şi cu echipamente de igienă conforme”, a declarat Vuşcan.

Atenţie la laptele vândut pe stradă

Vuşcan a atras atenţia consumatorilor care aleg să achiziţioneze lapte din staţiile de troleibuze, la uşa apartamentului sau din gări. „Cei care comercializează laptele în staţii de troleibuze, la uşa apartamentului, în faţa gării, acolo consumatorul îşi asumă un risc, consumatorul trebuie să ştie că el îşi asumă un risc. Poate nici acolo nu există un risc foarte mare pentru că animalele sunt controlate din punct de vedere sanitar-veterinar şi la aceşti producători, persoane fizice, cu una sau două vaci, nu sunt probleme încât populaţia să fie alertată”, a mai declarat Vuşcan.


Din mulsul manual poate ieşi lapte conform

Pe raza judeţului Cluj, la ora actuală există şase procesatori care lucrează în parametrii cerinţelor şi 79 de centre de colectare a laptelui.

„Legislaţia aduce ceea ce înseamnă viaţa laptelui la normalitate. Asta înseamnă normalitate faptul că toată lumea trebuie să producă un aliment care să ajungă pe masa consumatorului la normele pe care ni le dorim de fapt. Aici va trebui să lucrăm un pic, cei care nu au facut-o, la igienă şi la sănătatea animalului. Această lege nu va tăia capul niciunui producător decât îl va face să fie un pic mai atent  în gospodăria lui. Cu mulsul manual poţi să faci mult mai uşor lapte conform decât cu mulsul mecanic. Dacă ai o gospdărie mică cu muls manual şi un pic de igienă, detergent, săpun şi un şervet curat poţi să faci lapte conform”, a declarat Călin Făgaciu, preşedintele Asociaţiei Fermierilor Crescători de Bovine.


Care sunt noile condiţii

Începând cu 1 ianuarie 2014 este interzisă comercializarea sau livrarea către unităţile de colectare sau procesare a laptelui crud, care nu respectă standardele europene. Pentru obţinerea laptelui conform cerinţelor Uniunii Europene este necesar să fie îndeplinite următoarele condiţii:

Igiena adăpostului: păstrarea curăţeniei în adăposturile vacilor, asigurarea aşternutului curat pentru menţinerea igienei vacilor, îndepărtarea aşternutului murdar, nu se hrănesc vacile cu fân sau paie în timpul mulsului, nu se schimbă aşternuturile de paie în timpul mulsului.


Igiena vacilor: se verifică dacă vacile de lapte prezintă boli ale ugerului, la cel mai mic semn de boală vacile se mulg separat şi se anunţă medicul veterinar, se spală ugerul şi mameloanele şi se şterg cu un prosop curat, se leagă coada animalului înainte de începerea mulsului.

Igiena crescătorului de animale: spălarea mâinilor şi îmbrăcarea unui halat de protecţie curat, dacă există răni ale pielii mâinilor trebuie acoperite cu bandaje igienice rezistente la apă sau se folosesc mănuşi de protecţie, găleţile şi bidoanele folosite pentru lapte trebuie spălate cu detergent şi clătite bine, înainte de începerea mulsului, se elimină primele jeturi de lapte.


Igiena laptelui: laptele se mulge în vase curate, laptele se filtrează şi se depozitează după muls în vase curate, acoperite, într-o încăpere separată de adăpostul vacilor, răcirea laptelui imediat după muls, la o temperatură de maxim 80 C atunci când colectarea nu este efectuată în fiecare zi, dacă nu sunt echipamente adecvate pentru păstrarea şi răcirea laptelui, acesta se transportă cât mai rapid la centrul de colectare, pentru a fi răcit şi păstrat corespunzător.

Ultimele Stiri
abonare newsletter