Economie

Proiectul Tetapolis a ajuns deja la discuţii despre finanţare

O delegaţie formată din câţiva reprezentanţi Tetarom şi un reprezentant al Asociației Internaționale a Parcurilor Științifice (IASP) se întâlneşte astăzi, la Bucureşti, cu Ministrul delegat pentru învăţământul superior şi cercetare, Mihnea Costoiu pentru a discuta posibilităţile de finanţare pentru proiectul Tetapolis, primul parc științific și tehnologic din Transilvania.

„Mâine e o întâlnire la Bucureşti între domnul Paris Kokorotsikos, care este unul dintre experţii IASP şi domnul Costoiu pentru a discuta posibilităţile de finanţare pentru proiect. Până la sfârşitul lui decembrie avem studiul de fezabilitate finalizat, iar în ianuarie am convenit cu membrii Asociaţiei Internaționale a Parcurilor Științifice să vină să-l prezinte public, după care va urma punerea imediată în practică, pe bani europeni a ideilor”, a explicat Viorel Găvrea, directorul Tetarom.

Noul pas vine după ce, acum o săptămână Tetapolis a primit titlul de parc ştiinţific şi tehologic.


Vă reamintim că experţii IASP vor realiza până la Crăciun, un studiu complex, pe baza unor analize ale mediului economic, social, politic şi mai ales academic pentru a determina care sunt domeniile pe care se va axa activitatea viitorului parc științific.

„Se va face o analiză şi se va stabili care sunt domeniile în care noi clujenii ştim să facem cercetare. În funcţia de acestea va rezulta şi necesarul de teren, numărul de clădiri... Cei de la IASP vor spune, desigur cu particiarea noastră, a mediului academic şi a administraţiei clujene, unde ar exista nişte potenţiale locaţii pentru a dezvolta această infrastructură de afaceri”, declară  Viorel Găvrea.


Soluţie pentru exodul creierelor

Proiectul, estimat a înghiți peste 50 de milioane de euro, va contribui în opinia directorului Tetarom la valorificarea potenţaialului uriaş de cercetare și va crea locuri de muncă foarte bine plătite.

„Universitățile se vând acum cum pot. Spre exemplu, la Universitatea Tehnică toată zona de cercetare, cu excepţia zonei care lucrează pentru Emerson, lucrează pentru Volkswagen, Mercedes, are contracte externe. USAMV-ul la fel. Dar sunt zone care nu au. Spre exemplu, domnul profesor Sandu Irimie îşi doreşte enorm o clădire în care să aibă laboratoare de cercetare pe domeniul dânşilor. Ştiu ce au de făcut. Am fost cu domnul Sanz în laboratoarele lor, a fost foarte încântat. Laboratoarele lor sunt de 3/3 metri, dar medicii de acolo sunt într-adevăr profesioniști”, declară directorul Tetarom.


Vă reamintim că IASP a fost înfiinţată în anul 1984 și are sediul în Malaga, Spania. Este un ONG cu statut consultativ special pe lângă Consiliul Economic şi Social al ONU. Numără aproximativ 400 de membri şi peste 128.000 de companii din peste 70 ţări, printre care se numără şi Tetarom S.A.

Până acum s-a mers doar pe „latura industrială”

În prezent, în judeţul Cluj există mai multe parcuri industrial. Trei dintre ele sunt administrate de societatea Tetarom (controlată, în proporţie de peste 90% de Consiliul Judeţean), iar restul sunt private. Deşi au existat mai multe iniţiative, nici până în ziua de astăzi nu există un parc tehnologic şi de cercetare funcțional. Potrivit directorului Tetarom, tentativele din ţară, de la Iaşi sau de la Galaţi, n-au absolut nicio legătură cu conceptul real de parc ştiinţific şi tehnologic, aplicat cu succes în străinătate.

Ultimele Stiri
abonare newsletter