Economie

Clujenii, mai bogaţi după criză decât înainte

Conturile bancare ale locuitorilor din judeţ sunt mai „grase” cu peste 3 miliarde de lei, iar cele ale firmelor cu aproape o jumătate de miliard.

În cinci ani şi jumătate de criză economică manifestată pe plan local prin triplarea numărului de şomeri, scăderea producţiei industriale la jumătate şi creşterea restanţelor la bănci de 16 ori, locuitorii judeţului au reuşit, în mod surprinzător să-şi tripleze economiile.

Potrivit datelor BNR, clujenii şi-au crescut rezervele monetare cu peste 3 miliarde de lei, cel mai mare succes avându-l depozitele la termen în moneda naţională, rezerve care s-au majorat cu 1,9 miliarde de lei faţă de 2008. Clujenii au economisit aproape în aceeaşi proporţie şi valută, soldul ajungând la 1,4 miliarde, de la 800 de milioane la începutul anului 2008.


Studiile zic exact pe dos

Potrivit unui studiu recent GfK, opt din zece români consideră că vremurile pe care le trăim sunt nefavorabile economisirii. Prin urmare, intenţia de achiziţie a unor bunuri de folosinţă îndelungată este foarte scăzută. Doar 3% intenţionează să îşi cumpere sau să îşi construiască o casă în următoarea perioadă şi doar 6% vor să-şi achiziţioneze un autoturism. Un număr ceva mai mare, aproape 18%, îşi doresc totuşi să investească în renovarea locuinţei.


Cei mai mulţi români cred că situaţia financiară a familiei lor este mai grea decât anul trecut. 41 la sută spun că va rămâne la fel şi doar 20 la sută se aşteaptă la îmbunătăţiri. 12 la sută susţin că o duc mai bine decât anul trecut.

Creşterea salariilor nu susţine triplarea economiilor


Clujenii câştigă doar cu 7% mai mult decât acum un an, şi cu 15% mai mult decât în 2008, potrivit celor mai recente informaţii făcute publice de Institutul Naţional de Statistică (INS). Exprimată valoric creşterea trece cu puţin de 200 de lei.C

Clujenii au câştigat în aprilie, în medie, 2.144 lei brut şi 1.557 lei net, potrivit INS. Conform Direcţiei Regionale de Statistică Cluj, în aceeaşi lună, în judeţ existau  peste 13.500 de şomeri, iar rata şomajului, calculată faţă de populaţia activă, era de 4%, cu aproape 2% mai mare faţă de 2008.

abonare newsletter