Economie

Cât au „câştigat” clujenii în patru ani la salariu?

<p><strong><img src="documente/stories/2013/01_ianuarie/20/bani1.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Vezi dacă majorarea venitului tău e sub sau peste creşterea medie a salariilor din sectorul economic în care lucrezi? Fă o comparaţie cu inflaţia înregistrată în această perioadă şi află „bonusul” real pe care l-ai obţinut?

Clujenii câştigă, mai puţin decât acum patru ani, cele 15% înregistrate în plus la salariu find „înghiţite” de inflaţia care a depăşit 20 de procente.


Astfel, deşi venitul net al angajaţilor clujeni s-a majorat din octombrie 2008, până în aceeaşi lună a lui 2012 cu aproximativ 200 de lei, potrivit datelor furnizate la cererea Monitorul de Cluj, de către Direcţia Regională de Statistică (DRS) Cluj, creşterea preţurilor face ca, în mod real, puterea de cumpărare a locuitorilor judeţului nostru să scadă.

Angajaţii căror sectoare economice au fost mai norocoşi?

Niciunul dintre sectoare nu a reuşit să ofere salariaţilor venituri nete mai mari cu mai mult de 4% faţă de creşterea medie înregistrată la nivelul judeţului şi să depăşească astfel rata inflaţiei.


Cel mai rău, cu o scădere reală de peste 10% stau angajaţii din agricultură,  care câştigau în octombrie 2008 în jur de 1045 de lei, ca în 2012 să ajungă la un câştig mediu net de 1133, consemnând un „plus” de doar 7,5%, care nu acoperă nici pe jumătate creştere inflaţiei. Ceva mai bine, dar tot cu buzunarele mai goale, sunt şi angajaţii din servicii. Ei câştigau acum patru ani, în medie, 1476 de lei, cu aproape 200 de lei mai puţin faţă de acum, când „iau în mână” aproximativ 1660 de lei.

Cei mai norocoşi sunt clujenii din industrie şi construcţii, salariile lor rămânând la aproape acelaşi nivel, dacă scădem deprecierea produsă de creşterea preţurilor. Astfel, cei aproape 1300 de lei câştigaţi în 2008 de salariaţii sectorului sunt echivalentul celor 1550 de lei primiţi în prezent, potrivit datelor DRS Cluj.


Creşterea salariului minim dă trend-ul

„Majorările negative” de care au avut parte clujenii nu sunt deloc surpinzătoare dacă analizăm dinamica „minimului pe economie”, cel care ar trebui „să tragă” toate salariile în sus. Salariul garantat s-a majorat cu doar 160 de lei din 2008, până în prezent, de la 540 de lei, la 700 de lei, chiar mai puţin decât creşterea medie.

De altfel, România are, din acest an, cel mai mic salariu minim din Uniunea Europeană, fiind surclasată de Bulgaria, care până acum ocupa ultimul loc în UE. De la 1 ianuarie, însă, bulgarii au un salariu minim mai mare cu 0,37 euro faţă de salariul minim din România.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter