Economie

Clujul, printre cele mai „business friendly” orașe din Europa. Pierde, însă, titlul de lider la categoria „smart city”

Cluj-Napoca se află în top 10 orașe „business friendly” într-un clasament european în 2023, însă a fost „detronat” de capitala Estoniei la categoria „smart city”, unde se afla pe primul loc mai mulți ani la rând.

Strada Molnar Piuariu din Cluj-Napoca, prima stradă smart din România / Foto: Emil Boc - Facebook Strada Molnar Piuariu din Cluj-Napoca, prima stradă smart din România / Foto: Emil Boc - Facebook

 

 


Clasamentul „Emerging Europe Business Perception Index for 2023” oferă informații valoroase despre mediul de afaceri în orașele din Europa emergentă. Acestea sunt evaluate în opt categorii: mărci/brand-uri, potențial economic, climat de afaceri, grup de talente, dezvoltarea orașului inteligent/smart city , infrastructură și colectivitatea, calitatea vieții și sprijinul autorităților locale.

 


În 2023, pentru prima dată, în raportul Emerging Europe orașele au fost împărțite în două grupuri:
- orașe consacrate, cu populație de peste 200.000 de locuitori 
- orașe emergente, cu o populație între 100.000-200.000 de locuitori

În ceea ce privește orașele consacrate, Vilnius, Praga, Kiev, Łódź și Tallinn au ocupat primele cinci locuri. În top 10, însă, se află și un oraș din România - Cluj-Napoca. Față de anul trecut, Cluj-Napoca a urcat cu o poziție în clasamentul european, pe locul 8 între cele mai „business friendly” orașe


În România, Cluj-Napoca se află pe primul loc din acest punct de vedere, urmat de București (care între orașele europene se află pe locul 11). 

Orașe business friendly din Europa emergentă / Sursă: clasament Emerging Europe

Climat de business și talente

În cadrul categoriei climatului de afaceri, participanții la sondaj au fost rugați să aleagă orașele care oferă cel mai propice mediu de reglementare pentru creșterea afacerilor, unde prevalența corupției și a obstacolelor birocratice este minimă și în care toate părțile interesate prezintă o perspectivă pozitivă față de activitățile de afaceri.


La această categorie există schimbări semnificative anul acesta. În top 10 există trei orașe „nou-venite”, printre care și Cluj-Napoca. Orașul transilvănean a ajuns pe locul 7 în clasament, urcând 13 poziții față de anul trecut. 

Pe locul 8 se află și București, care a urcat cinci poziții față de anul trecut, însă este alături de Sofia (Bulgaria), Gdańsk (Polonia) și Kiev (Ucraina).


O altă categorie la care s-a încadrat Cluj-Napoca este cea a „bazinului de talente”. La grupul de talente, respondenții au selectat orașele care oferă acces optim la o forță de muncă înalt calificată, unde există o concurență relativ scăzută pentru talente și unde există un efort de colaborare între întreprinderi și mediul academic pentru a asigura un aflux constant de angajați calificați în viitorul apropiat.

În ciuda războiului ruso-ucrainean, două orașe ucrainene au reușit să adune suficiente mențiuni pentru a rămâne în top 10, deși și-au schimbat locurile: Lvovo este acum în fruntea clasamentului, în creștere cu șase poziții, în timp ce capitala ucraineană Kiev a scăzut în clasamentul cu trei locuri și acum ocupă locul patru.

Bucureștiul rămâne pe locul doi, în timp ce un al doilea oraș românesc, Cluj-Napoca, a câștigat suficiente voturi pentru a urca cu 12 locuri până pe locul nouă. 

Clujul, detronat la categoria „smart city”

În cadrul categoriei „smart city” sau „dezvoltarea orașului inteligent”, participanții la sondaj au fost rugați să selecteze orașele care au implementat o serie de politici și soluții menite să îmbunătățească sustenabilitatea și calitatea vieții în mai multe domenii critice: mobilitate și infrastructură, conectivitate și digitalizare, educație și ocuparea forței de muncă, guvern și guvernare și inițiative imobiliare și de mediu.

Categoria „smart city” / Sursă: raport Emerging Europe

Au fost puține schimbări în top 10 anul acesta, însă a existat o schimbare în vârf, unde orașul Cluj-Napoca și-a pierdut poziția de lider, fiind depășit de Tallinn (Estonia). 

În ceea ce privește sprijinul de la autoritățile locale, respondenții au selectat orașele care au înființat departamente competente de sprijin pentru investiții. Aceste departamente sunt cunoscute pentru furnizarea de servicii remarcabile de facilitare și îngrijire ulterioară, afișând o abordare proactivă și receptivă atât la noile solicitări, cât și la cerințele investitorilor existenți. Aici Cluj-Napoca se situează pe locul 5, mai jos cu o poziție față de clasamentul european de anul trecut. 

Nici în acest an, la orașele consacrate, Cluj-Napoca și nici alt oraș românesc nu au intrat în topul calității vieții. Cu toate acestea, la clasamentul orașelor emergente cu o populație mai mică, Oradea s-a situat pe locul 9. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News 

CITEȘTE ȘI:

România se plasează abia pe locul 42 în topul țărilor cu cea mai bună calitate a vieții

Cluj, în topul județelor cu cele mai multe firme radiate în primele 7 luni din 2023

abonare newsletter