Național

România se plasează abia pe locul 42 în topul țărilor cu cea mai bună calitate a vieții

Calitatea vieții plasează țara noastră abia pe locul 42 la nivel mondial dintr-un total de 84 de state analizate.

România, abia pe locul 42 în topul țărilor cu cea mai bună calitate a vieții/captură foto: Municipiul Cluj-Napoca Facebook.co

 

 


România se poziționează pe locul 42 din punct de vedere a calității vieții, din 84 de state analizate pe plan mondial și abia pe locul 27 în Europa, potrivit site-ului numbeo.com.

 


Față de anul trecut, poziția țării noastre este aceeași la nivel mondial, însă mai scăzută decât în anii precedenți, când se regăsea pe locurile 40-41.

România a primit un punctaj de 132,9 la indexul calității vieții, la jumătatea clasamentului, ținând cont că „liderul”, Olanda, a primit 196,7 puncte, informează economedia.ro


În afară de două valori aberante, țările europene au dominat primele 10 locuri. Țările de Jos, Danemarca și Elveția au ocupat primele trei locuri. Aceleași trei țări europene ocupaseră primele trei locuri în clasamentul anului precedent, când Elveția ocupase primul loc, iar Țările de Jos locul trei.

O listă nesurprinzătoare cu Luxemburg, Finlanda, Islanda și Austria a fost urmată de o scurtă apariție din două țări din afara Europei, Oman și Australia ocupând locurile opt și nouă. Rămânând pe același loc ca indicele anterior, Norvegia a ajuns pe locul 10.


Potrivit platformei care măsoară calitatea vieții, în ianuarie 2021, municipiul Cluj-Napoca avea un index al calității vieții de 150.44 mai mare decât New York-ul, care înregistra 138.05 puncte, sau Londra – cu doar 128. 

Indicele calității vieții 2023 al Numbeo se bazează pe mai multe criterii, inclusiv costul vieții, puterea de cumpărare, accesibilitatea locuințelor, poluarea, ratele criminalității, calitatea sistemului de sănătate și traficul.


Numbeo.com este un site lansat în aprilie 2009 iar cercetările și datele disponibile prezentate nu sunt influențate de nicio organizație guvernamentală.

CITEȘTE ȘI:

Calitatea vieții la Cluj. Banca Mondială: clasamentul celor mai bune orașe în care să stai

Calitatea vieții în Cluj-Napoca, mai bună decât la New York sau Londra, dar benzina e mai scumpă

Ultimele Stiri
abonare newsletter