Economie

Mihai Tănăsescu: „Datoria publică a României nu creează presiune economică”

<p>Datoria publică a României este sustenabilă şi nu creează o presiune asupra economiei, a declarat ieri într-o dezbatere de specialitate Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la Fondul Monetar Internaţional (FMI).</p>

„Datoria publică a României este undeva la 40% din PIB. Sigur, ea crescut în ultimii ani, dar trebuie să înţelegem că aceasta s-a acumulat pentru ca România să creeze un buffer pentru a face faţă şocurilor externe. Din punctul nostru de vedere (al FMI - n.r.), datoria publică a României nu creează o presiune asupra economiei. Datoria publică a României este sustenabilă”, a afirmat Tănăsescu.

Potrivit datelor publicate, la începutul lunii februarie a.c., de către Oficiul European de Statistică (Eurostat), România se clasează pe locul secund în Uniunea Europeană (UE) la scăderea datoriei publice în trimestrul al treilea din 2011, comparativ cu trimestrul anterior. Astfel, datoria publică a României a scăzut la 182,822 miliarde lei (33,3% din PIB) în T3 2011, de la 182,994 miliarde lei (34,3% din PIB) în T2 2011. La nivelul UE, o datorie publică mai mică decât cea a României se înregistra doar în Estonia (6,1%), Bulgaria (15%) şi Luxemburg (18,5%).

Per ansamblu, datoria publică a zonei euro a înregistrat o uşoară scădere, în trimestrul trei din 2011, faţă de trimestrul secund din aceleaşi an, până la 87,4% din PIB de la 87,7% din PIB. Tendinţa este inversă în cazul UE27, unde datoria publică a crescut la 82,2% de la 81,7%.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter