Economie

E scăderea CAS o soluţie viabilă?

<p><img src="documente/stories/2012/02_februarie/09/03 lei_bancnote_noi_003.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Cum văd economiştii clujeni soluţia noului Executiv de a creştere veniturile populaţiei prin reducerea CAS. Ce alte variante există pentru redresarea economică prin stimularea consumului?</p>

Programul de guvernare al noului Cabinet prevede creşterea veniturilor populaţiei, în funcţie de resursele economiei, surse politice precizând, pentru Mediafax, că măsura va fi luată prin majorare directă sau prin reducerea CAS.

„S-a convenit să fie clar specificat că, în funcţie de resursele economiei, vor fi adoptate în acest an măsuri de creştere a veniturilor populaţiei”, au declarat sursele politice.

 


Părerile economiştilor clujeni în ceea ce priveşte „inovaţiile” cu care noul executiv vrea să câştige voturile Parlamentului converg, însă măsurile pe care le-ar implementa aflaţi în postura de decizie diferă.

„Reducerea CAS sună bine şi populist”

Niciunul dintre economiştii consultaţi de monitorulcj.roj nu s-a arătat convins de soluţia pe care noul Executiv o are inclusă în program.

„Reducerea CAS cu câteva procente nu rezolvă nimic. În opinia mea alta trebuie să fie aria de intervenţie. În momentul în care firmele sunt apăsate cu tot felul de taxe, e greu ca un patron să crească salariile. Ne îngroapă TVA-ul, impozitul pe profit şi cel pe dividende. Reducerea acestora ar reprezenta o soluţie de reducere a zonei negre din economie, creată şi din cauza faptului că firmele caută tot felul de variante pentru a-şi reduce cheltuielile. Creşterea directă a salariilor bugetarilor este de asemenea o aberaţie, dacă ar fi fost bani nu am fi fost nevoiţi să ne împrumutăm la FMI”, a declarat Mircea Maier, managerul general al companiei de consultanţă în afaceri EvoTrend, pentru monitorulcj.roj.

Opinia este împărtăşită şi de Paul Cocioc, conferenţiar universitar al catedrei de Economie Politică a UBB. „Reducerea CAS sună într-adevăr bine şi populist, însă nu reprezintă o soluţie viabilă deoarece se reduc şi veniturile statului în acealaşi timp, fără a determina o un impact semnificativ în economie astfel încât să crească încasările din alte surse. Practic, cu o mână se dă, cu alta se ia. Ca principiu, TVA-ul este puţin cam mare, reducerea ar fi viabilă, însă, pentru început, ar trebui să se aplice doar pentru pâine. Eu, plecând de la experienţa altor ţări, sunt susţinătorul impozitului diferenţiat în funcţie de venituri. Spre exemplu, s-ar putea aplica o cotă de 10% pentru veniturile mici”, explică Paul Cocioc.

Ştefan Dimitriu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Cluj (CCICJ), îi contrazice pe cei doi în ceea ce priveşte reducerea taxei pe valoare adăugată, dintre cele două opţiuni acesta înclinând totuşi spre diminuarea contribuţiilor de asigurări de sănătate. „Între reducerea CAS-ului şi scăderea TVA-ului aş opta pentru prima variantă deoarece, chiar dacă scade TVA, preţurile nu vor scădea sub valoarea TVA de astăzi”, conchide Dimitriu.

Cu ce noutăţi mai vine potenţialul Guvern?

Contactat de Mediafax, vicepreşedintele politic al UDMR, ministrul Laszlo Borbely, a precizat că programul de guvernare prevede şi acordarea de subvenţii firmelor care reîncadrează în muncă femei cu copii în vârstă mai mică de şase ani, îmbunătăţirea legislaţiei privind pensia de urmaş şi creşterea calităţii vieţii în zonele defavorizate.

Totodată, programul de guvernare mai include „intenţia fermă” a Executivului de a vinde pe bursă pachete minoritare de acţiuni deţinute de stat la diferite companii, precum şi adoptarea Legii holdingului, proiect aflat în discuţie încă din 2009.

Preşedintele UNPR, Marian Sârbu, a declarat, marţi, după consultările cu premierul desemnat, Mihai Răzvan Ungureanu, că acesta i s-a părut determinat să discute un grafic de creştere a salariilor bugetare după primul trimestru şi că realizarea unui grafic de revenire a salariilor din sectorul bugetar la nivelul dinainte de iunie 2010 i se pare mai probabilă decât până în prezent.

Foto: arhivafoto.ro

Ultimele Stiri
abonare newsletter