Economie

Numărul investitorilor germani în România, în continuă creștere

<p><img src="documente/stories/12_decembrie/31_ziua/intalnire-germani.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Oamenii de afaceri de limbă germană s-au întâlnit miercuri, la Cluj, pentru a sărbători anul nou și pentru a împărtăși speranțele și temerile lor.</p>

Sunt tot mai mulți, criza nu i-a îndepărtat pe investorii germani de România, ci, dimpotrivă, spune preşedinte Clubului Oamenilor de Afaceri de Limbă Germană din Transilvania de Nord, Ludger Thol, clubul lor s-a mărit de la an la an, iar trendul se menține ascendent. De ce sunt prieteni cu România? Unii pentru că au avut rădăcini aici, alții pentru că au descoperit o forță de muncă bine pregătită, în special în domeniul IT, o parte pentru că aduc know-how într-o economie aflată la început, iar alți pentru că pot beneficia din start de încrederea tradițională pe care o au românii în calitatea germană.

Germanii investitori în România și-au exprimat speranța în stabilitate politică în țara noastră, știu că anul acesta sunt alegeri, dar au încredere că „populismul partidelor” nu va afecta viața publică în mod considerabil. Sunt mai puțin optimiști în previziunile guvernului, Ovidiu Gantz, parlamentar al minorității germane, declarând deschis că nu crede că pot fi respectați indicatorii macroeconomici pe care s-a construit bugetul și nici nu este foarte optimist în privința aderării noastre la zona euro în 2015. Dar Gantz consideră un lucru bun că s-a fixat acest lucru ca obiectiv.

În privința comasării alegerilor, parlamentarul minorității germane spune că, deși este ceva ce se practică și în Germania, iar criza economică ar justifica măsura pentru anul acesta, n-ar fi indicat ca ea să devină o regulă.

Investițiile germane în zona Transilvaniei sunt în topul clasamentului de profil, iar comunitatea germană de aici are relații tot mai strînse cu ceilalți investitori străini - olandezi, italieni, austreci.

Ultimele Stiri
abonare newsletter