Artă & Cultură

Noaptea Muzeelor, ca pe vremuri. Evenimentul revine la Cluj-Napoca în 13 locații, după doi ani de pandemie

Cea de a 18-a ediție a Nopții Muzeelor va avea loc sâmbătă, 14 mai, la nivel național și propune publicului expoziții, intervenții și experimente artistice, proiecții, spectacole, ateliere, concerte, tururi interactive, toate desfășurate în format fizic, după două ediții de pandemie.

FOTO: Facebook / Noaptea Muzeelor Cluj-Napoca FOTO: Facebook / Noaptea Muzeelor Cluj-Napoca

 

 


Anul acesta, evenimentele din Noaptea Muzeelor vor fi oferite iubitorilor de cultură, mici și mari, de peste 170 de muzee și case memoriale, galerii și grădini de artă, institute și centre culturale, rezidențe, saloane și studiouri creative, spații ale memoriei, castele, palate, cetăți, mori, teatre, universități, cinematografe, biblioteci, primării sau case ale experimentelor din toată țara. 

 


După cele două ediții online sau hibrid (fizic și online) din pandemie, evenimentele găzduite de muzee și organizații culturale vor fi deschise vizitatorilor în a doua sâmbătă a lunii mai, până noaptea târziu, în buna tradiție a Nopții Muzeelor europene, cu peste 120 activări speciale, în acest moment, puse la cale în aproximativ 80 de localități din 38 de județe în toată țară, fie ele mari centre culturale, orașe, comune sau chiar sate. 

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 

La această ediție, Cluj-Napoca oferă în Noaptea Muzeelor 13 spații de întâlnire cu vizitatorii, iar în Iași publicul poate alege din 6 oferte culturale înregistrate pâna la transmiterea acestei știri.


Detalii complete și actualizate despre organizarea generală și programul evenimentelor din 14 mai vor fi disponibile pe canalele Noaptea Muzeelor, precum și pe rețelele de comunicare ale instituțiilor culturale implicate. 

Inițiată în urmă cu 18 ani de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța, patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este organizată anual pe plan european, iar în România de către Rețeaua Națională de Muzeelor (RNMR).


Cozi la muzee, în ciuda pandemiei, în 2021

În ciuda pandemiei și cu respectarea regulilor în vigoare, clujenii s-au înghesuit să participe la Noaptea Muzeelor 2021. La eveniment au participat cu expoziții și manifestări artistice deschise publicului, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Centrul Cultural German Cluj-Napoca, Casino - Centru de Cultură Urbană, Turnul Croitorilor - Centru de Cultură Urbană, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Institutul Francez din Cluj-Napoca, Muzeul Mitropoliei Clujului, Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, Muzeul Zoologic al Universității „Babeș-Bolyai", Centrul de Interes.

În anul 2021, în cadrul Nopții Muzeelor, în contextul pandemiei COVID-19, 190 spații culturale din 73 localități din toată România au primit sute de mii de vizitatori, fizic sau online.

CITEȘTE ȘI:

Muzee arhipline la Cluj. Câte persoane au participat la „Noaptea Muzeelor” 2021?

abonare newsletter