Actualitate

Muzee arhipline la Cluj. Câte persoane au participat la „Noaptea Muzeelor” 2021?

Deși încă în pandemie, ediția de anul acesta a evenimentului „Noaptea Muzeelor” de la Cluj a avut un succes neașteptat.

 

 


Muzeele aflate sub autoritatea Consiliului Județean Cluj au participat sâmbătă, 12 iunie 2021, la Festivalul European Noaptea Muzeelor, ediția a XVII-a, o ediție specială marcată de măsuri sanitare stricte.

 


Numărul vizitatorilor, neașteptat de mare

Cu acest prilej, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, precum și Muzeul Memorial „Octavian Goga” Ciucea au putut fi vizitate gratuit. O contribuție deosebită la reușita evenimentului din acest an a avut și o altă instituție de cultură subordonată Consiliului Județean, respectiv Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

„Dorul de evenimente culturale și de interacțiune cu frumosul i-a condus pe clujeni, în acest weekend, către muzee, marcând încă o ediție extrem de reușită a acestei manifestări de rang european. Dat fiind contextul epidemiologic, numărul vizitatorilor a fost unul neașteptat de mare” a transmis Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.


Muzeele implicate și vizitatorii acestora

Muzeul de Artă Cluj-Napoca și-a întâmpinat vizitatorii cu un program de expoziții care să pună în valoare nu doar patrimoniul cultural al instituției, ci și creații ale artiștilor contemporani, fiind deschis în intervalul 19:00-23:00. Cele peste 2.960 de persoane care au străbătut sălile muzeului au putut vizita expoziția permanentă – Galeria Națională, dar și trei expoziții temporare – expoziția „World Press Photo” 2021, Expoziția „Memoria tăinuită a locului” și expoziția personală „Adam Keleti.Zbor interior”.

Palatul Reduta al Muzeului Etnografic al Transilvaniei a constituit și el o atracție deosebită, nu mai puțin de 1.040 de vizitatori alegând să-i treacă pragul. Aceștia au putut admira actuala expoziție permanentă, intitulată „Cultura populară din Transilvania – sec. XVIII-XX”, care încearcă să reconstituie, prin exponate, universul rural transilvănean, caracterizat prin organicitate, complexitate și coerență funcțională a componentelor. De asemenea, cei care au trecut pragul instituției au fost invitați să viziteze și expoziția temporară - „BITTER THINGS - Narratives and Memories of Transnational Families” („LUCRURI CARE DOR - Poveşti şi Amintiri ale unor Familii Transnaţionale”). Derulat în intervalul orar 15:00-23:00, evenimentul a fost întregit de o proiecție a unui concert de muzică clasică.


Muzeul Memorial „Octavian Goga” Ciucea a dedicat cea de-a XVII-a ediție a Nopții Muzeelor prieteniei dintre Octavian Goga și Ady Endre, doi dintre cei mai reprezentativi exponenți ai unor mari culturi. Cei 526 de vizitatori care au fost prezenți la eveniment, între orele 12:00 și  22:30, au avut oportunitatea de a face un tur al muzeului dar și de a admira exponate din cadrul celor patru expoziții temporare.

abonare newsletter