Anunțuri
Comunicat de presă „MEDPRACT- Competitivitate, performanță și responsabilitate socială prin stagii de practică medicală integrată”

27.03.2023
„MEDPRACT- Competitivitate, performanță și responsabilitate socială prin stagii de practică medicală integrată”
Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, în calitate de beneficiar, finalizează implementarea proiectului cu titlul MEDPRACT- Competitivitate, performanță și responsabilitate socială prin stagii de practică medicală integrată, proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, Axă prioritară 6 „Educație și competențe”, POCU/626/6/13/133163 – Contract nr.13083/22.10.2020.
Obiectivul general al proiectului l-a reprezentat creșterea gradului de inserție profesională a 350 studenți de la Facultatea de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca (specializările Medicină, Asistență Medicală Generală și Balneofiziokinetoterapie și recuperare) prin dezvoltarea competențelor profesionale și abilităților clinice necesare în viitoarea carieră medicală, ca urmare a participării la activități integrate de pregătire practică, consiliere și orientare profesională axată pe dezvoltarea competențelor transversale, acțiuni de inovare și responsabilitate socială.
În urma implementării proiectului s-a reușit consolidarea parteneriatului dintre UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca și mediul profesional medical privat, prin încheierea a 10 acorduri de parteneriat în vederea derulării stagiilor de practică. Astfel, dintre cei 359 studenți participanți la stagiile de practică organizate pe parcursul celor doi ani de implementare, 54% au efectuat stagiul în clinici private, iar 46% în spitalele de stat din Cluj-Napoca, stagiile derulându-se prin intermediul unei platforme online dedicate, prima de acest fel dezvoltată la nivelul UMF. De asemenea, 113 studenți au efectuat module de practică în echipe interdisciplinare (medic, asistent medical, fizioterapeut) în cadrul Centrului de Aptitudini Practice și Simulare în Medicină al UMFIH prin utilizarea a 4 simulatoare achiziționate prin proiect , iar 40 studenți au beneficiat de schimb de experiență prin stagii de practică la Centrul de Simulare din cadrul Universității din Szeged (Ungaria).
În cadrul activităților de consiliere, 309 studenți au beneficiat atât de sesiuni de consiliere și orientare profesională axate pe dobândirea de competențe transversale, cât și de sesiuni de training de soft skills, în vederea dobândirii de competențe necesare în toate sectoarele de activitate.
Pe parcursul implementării proiectului, 222 de studenți au primit premii în valoare totală brută de 231.000 lei prin participarea la concursurile profesionale de rezolvare de cazuri clinice, desfășurate în echipe interdisciplinare.
În cadrul proiectului, studenții din grupul țintă au avut oportunitatea de a participa la realizarea unei campanii de comunicare pentru conștientizarea riscurilor de boli cardiovasculare și promovarea unui stil de viață sănătos, în rândul a peste 500 de elevi din liceele din Cluj-Napoca (Liceul de informatică “Tiberiu Popoviciu”, Colegiul Național „George Coșbuc”, Liceul Teoretic „Victor Babeș”, Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu”).
La finalul proiectului, 246 dintre studenții participanți au dobândit o calificare, 116 studenți au optat pentru continuarea studiilor, iar 145 dintre studenți și-au găsit un loc de muncă în domeniul medical.
Valoarea totală a proiectului a fost de 4.693.967,47 lei, din care valoarea totală a finanțării nerambursabile de 4.600.088,12 lei, iar valoarea co-finanțării de 93.879,35 lei.
Perioada de implementare a proiectului a fost de 27 de luni, respectiv 15.01.2021 - 31.03.2023.
Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020.
UNIVERSITATEA DE MEDICINĂ ȘI FARMACIE “IULIU HAȚIEGANU” CLUJ-NAPOCA
Str. Victor Babeş Nr. 8, cod poștal 400012, Cluj-Napoca
telefon +40-264-406841, fax +40-264-594289
email rectoratumf@umfcluj.ro
DIRECTOR DE PROIECT
prof.univ. dr. ANCA DANA BUZOIANU


