Administrație

Cum va arăta zona Expo Transilvania după revitalizare? Crește numărul locurilor de parcare, iar Parcul Aurel Vlaicu va fi modernizat. FOTO

Transformarea zonei Expo Transilvania din cartierul Mărăști a fost tema unei dezbateri publice în care s-a prezentat viziunea care stă la baza modernizării.

Zona Expo Transilvania, după modernizare. Zona Expo Transilvania, după modernizare.

 

 


Dezbaterea cu tema „Remenajare zona Expo Transilvania – cartier Mărăști” a avut loc miercuri, 30 martie, atât în format fizic, cât și online.

 


Conform prezentărilor puse la dispoziție, zona Expo Transilvania va fi amenajată după conceptul „walkable and smart-city”. De asemenea, se va construi un nou parking.

Zona studiată include vestul cartierului Mărăști, si anume Parcul Aurel Vlaicu și străzile adiacente Dâmboviței, Ialomiței, Tribunul Vlăduțiu, și Aleea Dâmboviței. Zona acoperă în total o suprafață de peste 600.000 de metri pătrați.


Obiectivele principale ale proiectului de revitalizare

Obiectivul proiectului este reprezentat de regenerarea urbană a unei zone de aproximativ 15 hectare, astfel:

  • Modernizarea și extinderea Parcului Aurel Vlaicu
  • Amenajarea străzilor și a spațiilor publice adiacente, după conceptul „Orașul pentru pietoni”
  • Construirea a două parkinguri de minim 350 de locuri

Astfel, se urmărește eficientizarea și reducerea traficului auto, îmbunătățirea condițiilor de viață ale locuitorilor, îmbunătătțirea aspectului și reducerea poluării aerului.


Printre motivele care au dus la nevoia de revitalizare a zonei Expo Transilvania și implementarea proiectului se numără suprafețele pietonale neatractive și subdimensionate, accesibilitatea redusă pentru persoane cu dizabilități, lipsa infrastructurii pentru biciclete ori lipsa spațiilor verzi suficiente.

Se propune în cadrul proiectului realizarea pistelor generoase pentru biciclete cu o lățime de cel puțin 1,7 metri pe străzile Ialomiței și Dâmboviței, pietonalizarea Aleei Dâmbovița, lărgirea trotuarelor, realizarea unui parcaj subteran de 250 de locuri (Expo Transilvania) și realizarea unui parcaj ride-sharing de 200 de locuri (nod IRA).


Conform proiectului, suprafețele pietonale în zona studiată vor exista pe aproximativ 11.000 mp, față de peste 6.000 mp în prezent, fiind, deci, dublate ca suprafață. Pistele de bicicletă vor avea o lungime totală de peste 1.500 de metri și vor fi amplasate totodată și stații de încărcare pentru mașinile electrice.

Spre exemplu, pe strada Ialomiței, vor exista două benzi de circulație, piste de bicicletă și trotuare atât pe partea stângă, cât și dreaptă. Se va renunța la parcările longitudinale și se va monta mobilier urban modern, fără  a lipsi și spațiile verzi.

Numărul locurilor de parcare va crește

În ceea ce privește modificarea situației parcărilor în zona Expo Transilvania, se propune desființarea parcărilor la nivel și garajelor individuale, cu scopul de a construi parcaje cu acces public și cu abonament pentru locuitorii zonei, astfel:

  • Zona Expo Transilvania: două niveluri subterane cu aproximativ 250 de locuri
  • Zona Terminal Parking IRA: parter plus trei etaje cu aproximativ 212 locuri
  • Strada Tribunul Vlăduțiu: 20 de locuri și 16 locuri la intersecția cu strada Fabricii de Zahăr
  • Strada Abrudului, în spatele străzii Dâmboviței: 49-66 locuri la nivel după demolarea garajelor individuale

Prin urmare, odată cu implementarea proiectului, va exista un număr total de 572 de locuri de parcare, în creștere cu aproape 27%.

Parcul Aurel Vlaicu, etins și modernizat

Parcul Aurel Vlaicu, aflat la „intersecția a două trasee importante de mobilitate” - tren metropolitan, metrou va reprezenta „poarta verde de acces” către aeroport.

Amplasat între străzile Ialomiței și Dâmboviței, Parcul Aurel Vlaicu cuprinde o suprafață de spațiu verde de peste 9 hectare pe care se va interveni, conform proiectului. În urma extinderii și modernizării, parcul va beneficia de zone de odihnă și relaxare, min-pavilioane, zone de activități culturale și zone de tip G.S./administrație.

Elementele arhitecturale propuse au rolul de facilita buna funcționare recreativă a parcului și de a aduce completări simbolice și vizuale conceptului mai larg de amenajare a zonei.

„Creșterea calității vieții clujenilor se află în topul priorităților noastre, motiv pentru care, în jurul acestui concept am creionat toate proiectele de investiții din ultimii ani. Așadar, și acest proiect de regenerare urbană propus pentru zona Expo Transilvania din cartierul Mărăști le va aduce clujenilor mai multe spații verzi, dar și spații publice de calitate. Noua configurație oferă posibilități multiple de petrecere a timpului liber, precum și transformări urbane cu spații publice multifuncționale, care vor beneficia de echipamente cu tehnologie de tip smart city”, a declarat primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.

Dezbaterea publică a avut loc în cadrul CIIC – Centrul de Inovare și Imaginație Civică, iar clujenii interesați au putut lua cuvântul.

CITEȘTE ȘI:

Ce drumuri din Cluj vor fi asfaltate anul acesta? Lucrări pe 58 de drumuri județene

abonare newsletter