Administrație

Emil Boc, despre cumpărarea clădirii BCR din Cluj-Napoca: „Dacă nu cumpăram, satisfăceam interesele Austriei”

Primăria Cluj-Napoca a fost nevoită să cumpere clădirea BCR de pe strada Barițiu. Potrivit lui Emil Boc, ar fi fost aduse reproșuri dacă nu s-ar fi făcut această achiziție.

Sediul BCR de pe strada Barițiu/ Foto: Google Maps Sediul BCR de pe strada Barițiu/ Foto: Google Maps

 

 


Consiliul local a votat în data de 12 decembrie cumpărarea sediului BCR de pe strada George Barițiu din municipiul Cluj-Napoca.

 


În urma votului Austriei de săptămâna trecută, prin care România a pierdut șansa de aderare la Spațiul Schengen, o parte a consilierilor locali au semnalat că achiziția este una improprie în condițiile în care BCR este deținută de grupul financiar austriac Erste Group.

Reprezentanții USR s-au abținut de la vot, după cum au procedat și în ședința anterioară de Consiliu local. 


Emil Boc: „Mi-ar fi aruncat toată lumea că «Domnule, ai avut ocazia să iei din mâna austriecilor clădire fanion a Clujului»”

Valoarea achiziției este de aproape 6 milioane de euro. Edilul Emil Boc nu a fost prezent la ședința extraordinară privind achiziția clădirii BCR pentru extinderea activităților din Primărie într-un nou spațiu, însă a comentat la un post de radio local achiziționarea clădirii.

„Dacă nu cumpăram, făceam interesele Austriei. Mi-ar fi aruncat toată lumea că «Domnule, ai avut ocazia să iei din mâna austriecilor clădire fanion a Clujului și în loc să o iei ai lăsat-o în mâinile austriecilor». (...) Și în al doilea rând, era și argumentul că uite ce face primarul, ține oamenii în corturi, pentru că anul viitor trebuie să îi mutăm pe cei de la Direcția de Impozite și Taxe de pe Bulevardul Eroilor nr. 1, pentru că acea clădire trebuie reabilitată din temelii pentru că se prăbușește și trebuie mutați toți oamenii de acolo. Unde să îi pun? În corturi, pentru că nu am altă clădire disponibilă în Cluj-Napoca. Trebuie mutați într-o clădire decentă care să fie funcțională”, a declarat Emil Boc la un post de radio local.


O achiziție dificilă

În urmă cu o săptămână, pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local de luni, 5 decembrie, s-a aflat un proiect de hotărâre privind cumpărarea imobilului de pe strada George Barițiu nr 10-12 de către Primăria Cluj-Napoca urmare a exercitării dreptului de preempțiune. 

În ședință, consilierii locali USR au declarat că se abțin de la votul acestui proiect.


Când s-a trecut la vot, viceprimarul Clujului a anunțat că proiectul a înregistrat 18 voturi pentru și 5 abțineri. Și a trecut mai departe la următorul proiect de pe ordinea de zi. Fără să menționeze în concret că proiectul a trecut sau nu. Fiind vorba de patrimoniu, ca să treacă, proiectul avea nevoie de votul a jumătate plus unu din consilierii prezenți. Astfel, proiectul a reprezentat motivul unei noi convocări a consilierilor locali într-o ședință extraordinară în care să voteze asupra acestui punct: achiziția clădirii BCR. 

Grupul austriac are 5.000 de angajați în România și 2,8 milioane de clienți.

CITEȘTE ȘI:

Consiliul local a votat achiziționarea clădirii BCR, bancă deținută de austrieci. Dan Tarcea: „Necesitatea pentru acest spațiu nu a dispărut, banii nu-i dăm Austriei”

LOVITURĂ. Primăria Cluj-Napoca nu cumpără, deocamdată, clădirea BCR de pe George Barițiu. Consiliul Local nu și-a dat acordul!

Președintele Austriei regretă decizia Guvernului de a bloca aderarea României la Spațiul Schengen

abonare newsletter