Actualitate

Florești, primul „orășel de 15 minute” din România. Ce îi atrage pe toți noii veniți în comuna de lângă Cluj-Napoca?

Florești a devenit din „dormitorul Clujului” primul „orășel de 15 minute” din România. Află ce îi atrage pe toți noii veniți în comuna de lângă Cluj-Napoca.

Florești a devenit din „dormitorul Clujului” primul „orășel de 15 minute” din România / Foto: Primăria comunei Florești - Facebook Florești a devenit din „dormitorul Clujului” primul „orășel de 15 minute” din România / Foto: Primăria comunei Florești - Facebook

 

 


Românii au început să se îndepărteze de viteza și agitația marilor orașe în favoarea unui stil de viață mai aproape de natură și cu mai puțin stres, în special în urma pandemiei de COVID-19.

 


Astfel, specialiștii de la Blitz spun că un model de dezvoltarea a marilor orașe, conceptul „orașului de 15 minute”, pe care și Floreștiul îl urmează, a devenit tot mai popular.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News
 

 

„Dacă până nu demult oamenii căutau soluții să ajungă cât mai repede către destinații din ce în ce mai îndepărtate, acum își doresc să aibă totul foarte aproape, în cartier, la cel mult 15 minute de mers pe jos sau cu bicicleta de acasă. E și cazul Floreștiului, care până acum câțiva ani, era supradenumit cartierul dormitor al Clujului, motiv pentru care a cunoscut în ultimii 20 de ani, o dezvoltare imobiliară și o explozie demografică fără precedent în România”, spun specialiștii în imobiliare.


De asemenea, localizat la vest de Cluj la o distanță de 8 kilometri, Florești a devenit cea mai mare comună din România datoritoă dezvoltării economice puternice a Clujului care pune o constantă presiune pe extinderea orașului. „Clujul este o așezare în formă de «căldare», iar extinderea sa este posibilă în principal pe direcția est-vest (Apahida-Florești) ceea ce face din Florești cea mai la îndemână soluție de locuire pentru aproximativ 10.000 de locuitori noi pe an!”, mai spun specialiștii.

Ce îi atrage pe toți noii veniți în Florești?

Floreștiul s-a schimbat la față în ultimii doi ani. Dintr-o periferie care se dezvolta haotic și într-un ritm mult prea alert a devenit un „orășel” în care ai foarte multe avantaje.


Un lucru pentru care ar alege cineva Floreștiul este pentru că prețurile la chirii și locuințe de vânzare sunt avantajoase. Ele sunt cu 30-40% mai ieftine față de Cluj-Napoca:

„Dacă, spre exemplu, în Cluj-Napoca, în cartierul Gheorgheni chiria pentru un apartament cu 2 camere este de 360 euro, în Floresti chiria pentru un apartament similar este de 250 euro. Pe segmentul de vânzări, un apartament cu 3 camere în Florești costă în jur de 75.000 Euro, în timp ce în cartiere precum Bună Ziua, Mărăști sau Mănăștur, apartamentele cu 3 camere pornesc de la 140.000 de euro în sus.

Prețurile au tot crescut în ultima perioadă, iar Indicele Blitz, adică prețul mediu al apartamentelor de vânzare, a crescut de la 915 – 980 Euro/ mp cât era în 2020 la 1.152 Euro /mp, dar continuă să fie cel mai mic preț din zona metropolitană Cluj”, a spus Bogdan Lucaciu, agent imobiliar.

Totodată, În Florești ești aproape de natură, dar și de centre comerciale, iar toate facilitățile de care ai nevoie sunt aproape: mall, centre comerciale, centre medicale.

Dacă faci naveta în fiecare zi Florești - Cluj există trei rute alternative de transport, în prezent. Cea centrală este cea mai aglomerată, însă mai există două centuri ocolitoare în zonele de Nord și Sud care fac legătura rapid cu cartierele Grigorescu și Mănăștur.

Foto: Primăria comunei Florești

CITEȘTE ȘI:

Bogdan Pivariu a anunțat când are loc ediția a II-a Moving Florești, un festival dedicat iubitorilor de sport

Primăria Cluj cumpără autobuze electrice pentru zona metropolitană. Florești va avea zeci de autobuze noi și stații de încărcare

Florești sau Cluj? De ce au ales peste 7 mii de oameni să se mute în „dormitorul de lângă Cluj”?

Ultimele Stiri
abonare newsletter