Actualitate

Florești sau Cluj? De ce au ales peste 7 mii de oameni să se mute în „dormitorul de lângă Cluj”?

Specialiștii în imobiliare spun că apartamentele din Florești vin „la pachet” cu plusuri, dar și cu minusuri. Și, la final, un sfat: cum se poate obține un preț mai bun, în funcție de tendințele pieței…

Comuna "dormitor" Floresti este cea mai cautata din tara si de constructori, si de cumparatori Comuna "dormitor" Floresti este cea mai cautata din tara si de constructori, si de cumparatori

Comuna Florești numără peste 33.000 de locuitori și, potrivit Institutului Național de Statistică, în ultimul deceniu peste 7.600 de români au ales să se mute în „dormitorul de lângă Cluj”. De ce?

În ultimii 10 ani, în comuna Florești au fost ridicate 16.300 de locuințe, în timp ce în imensul Cluj-Napoca – aflat la numai 8 km distanță – s-au construit doar 12.400.


În ultimul an, prețul mediu al apartamentelor din Florești a rămas relativ constant. A crescut în august, ca în fiecare an, datorită studenților, tot mai mulți de la an la an, dar, chiar și așa, prețul mediu de 830 de euro pe metru pătrat este mult mai mic decât în Cluj-Napoca (1.492 euo/mp).

Specialiștii în imobiliare spun că apartamentele din Florești vin „la pachet” cu plusuri, dar și cu minusuri.


Pe lângă avantajul prețului, locuințele din Florești au suprafețe mari, sunt modern compartimentate (spații generoase de locuit, dar bucătăriile sunt adesea deschise, iar dormitoarele mai mici), cei ce le locuiesc sunt preponderent tineri (veți vedea mai puține butoaie de varză murată în garaj, spre exemplu J).

Dezavantajele majore sunt generate de urbanismul haotic, lipsa spațiilor de petrecere a timpului liber sau de joacă pentru copii și, în primul rând, traficul infernal mai ales la orele de vârf. Autoritățile promit de ani buni că vor rezolva aglomerația, dar realitatea îi contrazice; chiar dacă vor fi deschise „centurile ocolitoare”, nici cea prin Tăuți, nici cea prin Grigorescu nu vor putea prelua atât de multe mașini.


Comuna – cea mai mare din țară – are nevoie de infrastructură, de un plan urbanistic bine pus la punct, și se află în plină dezvoltare.

CINE ȘI CE CUMPĂRĂ ÎN FLOREȘTI? CUM SĂ GĂSEȘTI CASĂ LA UN PREȚ BUN!

Majoritatea cumpărătorilor sunt tineri aflați la început de drum și care sunt ajutați de programul „Prima Casă”, deoarece nu dispun de un avans mai mare de 5%. În plus, ei găsesc în Florești și avantaje pe care municipiul Cluj-Napoca nu le oferă: apartamente cu o cameră sau două mai mici, a căror suprafață se încadrează în criteriile pentru acest tip de creditare (sub 50mp).


Dacă vreți să căutați o locuință în Florești, ar fi bine să luați în calcul următoarea informație: în funcție de sezon, cele mai căutate apartamente sunt cele cu 2 și 3 camere iarna și primăvara, iar cele cu una și 2 camere vara și toamna. Dacă vă veți mișca în sens contrar tendințelor pieței, veți putea obține un preț mai bun.

AVANTAJE ȘI DEZAVANTAJE

„Cel mai mare avantaj este acela de a putea achiziționa un apartament într-un imobil nou construit, la un preț mult mai avantajos decât în Cluj-Napoca. Principalul dezavantaj al Floreștiului este traficul.” – Ioana Farkas, agent Blitz.

Ultimele Stiri
abonare newsletter