Administrație

Primăria Cluj cumpără autobuze electrice pentru zona metropolitană. Florești va avea zeci de autobuze noi și stații de încărcare

Primăria Cluj-Napoca va achiziționa autobuze electrice noi pentru zona metropolitană, începând cu Florești, atât prin cheltuieli din bugetul de stat, cât și din fonduri PNRR. Floreștiul va avea și stații de încărcare noi pentru mașinile electrice.

Primăria Cluj cumpără autobuze electrice pentru zona metropolitană. Florești va avea zeci de autobuze noi și stații de încărcare Primăria Cluj cumpără autobuze electrice pentru zona metropolitană. Florești va avea zeci de autobuze noi și stații de încărcare

 

 


În ședința de Consiliu Local, Primăria Cluj-Napoca va dezbate un nou proiect de dezvoltare a sistemului de transport public ecologic prin achiziționarea de autobuze electrice și stații de încărcare.

 


Însă, de această dată autobuzele electrice sunt destiante zonei metropolitane a Clujului, începând cu Florești.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News
 

 

18 autobuze electrice noi, 18 stații de încărcare lentă și 5 de încărcare rapidă pentru mașini vor fi achiziționate pentru transportul electric Cluj-Florești, spune primarul Emil Boc, într-o emisiune radio.


De asemenea, pentru municipiu se vor achiziționa încă 45 de stații de încărcare pentru mașinile electrice:

„Trecem la un alt proiect pe care îl vom discuta marți în ședința ordinară de Consiliu Local. Avem un proiect de investiție de 12 milioane de euro pentru a achiziționa autobuze electrice, 18 la număr, plus 18 stații de încărcare lentă și 5 rapide pentru transportul electric Cluj-Florești. Am mai achiziționa și stații de încărcare pentru mașinile electrice - e vorba de 45 de stații pe care le avem în vedere tot în acest program, care este partea componentă a PNRR-ului, fondul local de dezvoltare. Vrem să utilizăm bani europeni cât mai repede cu putință.


Încă 18 autobuze electrice o să ne ajute, încet, dar sigur, să deservim și zona metropolitană. Până acum am avut în Cluj-Napoca acest obiectiv, vrem să mergem și în zona metropolitană și începem cu cel mai important obiectiv - Floreștiul”, a explicat primarul.

Mijloace de transport confortabile și nepoluante

Edilul spune că și locuitorii comunei Florești sunt tot clujeni și trebuie să le asigure mijloace de transport confortabile și nepoluante:

„Tot clujeni sunt și cei care locuiesc în Florești, am spus-o întotdeauna. Investind în Florești e ca și cum investești în Cluj-Napoca. N-am făcut niciodată distincție între cei care locuiesc în Cluj-Napoca, Florești, Apahida, Baciu sau Gilău. Toți sunt clujeni și vrem să oferim o calitate bună a vieții.

Asta asigură în primul rând mijloace de transport confortabile, pentru că sunt noi, în al doilea rând sunt nepoluante și știm bine cât de poluată este aria Cluj-Florești. În al treilea rând, ne atingem obiectivul de a ajunge până în 2026 în Cluj-Napoca cu transport public nepoluant și 2028 în zona metropolitană. Deci obiectivul de a avea întreaga flotă verde și nepoluantă, astfel încât Clujul să fie în rândul orașelor europene privind calitatea vieții. În parteneriat cu Florești, Gilău, Apahida, Baciu sau Chinteni putem să aducem mai multă prosperitate”, a adăugat Emil Boc.

De asemenea, întrebat de moderator dacă transportul va ajunge și la Gilău, Emil Boc spune că drumul va fi extins până acolo fiindcă „e în același inel de circulație”. Însă, pentru început, proiectul „cere doar o asociație cu o singură unitate administrativ-teritorială”.

Potrivit proiectului de hotărâre, Primăria Cluj-Napoca va achiziționa 18 autobuze electrice, 18 stații de încărcare lentă și 5 rapide, iar Primăria comunei Florești va achiziționa o stație de încărcare rapidă.

Înnoirea parcului de vehicule destinate transportului public ajunge la valoarea de 73,4 milioane de lei, dintre care 61,9 milioane reprezintă cheltuieli eligibile asigurate din PNRR (Planul Național Redresare și Reziliență) și 11,7 milioane lei reprezintă cheltuieli asigurate din bugetul de stat. 

CITEȘTE ȘI:

Stații noi de încărcare pentru mașinile electrice, la Cluj Arena

11 stații de autobuz din Cluj-Napoca vor fi modernizate. Tarcea: „Le aducem la nivelul anului 2022”

Ultimele Stiri
abonare newsletter