Actualitate

Cu ce boli vin acasă militarii care au luptat în Afganistan?

<p /><img src="documente/stories/10_octombrie/31_ziua/04 militari_ft.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Militarii care au luptat în Afganistan prezintă un risc foarte mare de boli cardiovasculare din cauza stilului de viaţă profesional.

 

Specialiştii de la Spitalul Militar de Urgenţă Cluj atenţionează că Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) ar trebui să ia măsuri pentru diminuarea factorilor de risc în rândul militarilor.


Un studiu realizat de specialiştii de la Spitalul Militar de Urgenţă Cluj relevă faptul că militarii care au luptat în Afganistan prezintă un risc foarte mare de boli cardiovasculare din cauza stresului profesional, alimentaţiei şi lipsei de mişcare. Doctorul Mihail Florea, şeful secţiei de Cardiologie şi realizatorul cercetării, precizează că ceea ce este mai grav este faptul că militarii aflaţi în această situaţie sunt tineri, cu vârsta până în 39 de ani.

47% din militari sunt supraponderali


În mod surprinzător, în urma cercetării, medicul clujean a ajuns la concluzia că aproape 40% dintre militari sunt sedentari din cauză că nu toţi au domenii de activitate care presupun efort fizic. „Mulţi dintre militari lucrează în domeniul alimentar, financiar, IT sau meteorologie de unde rezultă că 40% dintre ei sunt sedentari. De menţionat că se ia în considerare activitatea pe care o fac şi după serviciu”, subliniază doctorul Florea.

Astfel, din cauza lipsei de mişcare, dar şi a alimentaţiei, mulţi dintre profesioniştii din armată care au luptat în Afganistan sunt supraponderali. 47% din bărbaţi şi 25% din femei sunt în această situaţie, iar 6% dintre bărbaţi şi 25% dintre femei sunt chiar obezi. „Este o problemă serioasă deoarece apare la pacienţi tineri, cu vârsta între 30 şi 39 de ani”, declară Mihail Florea.


Jumătate din militari sunt foarte stresaţi

Potrivit studiului, peste 47% dintre militari declară că se confruntă zilnic cu un stres crescut, acesta fiind un risc specific pentru bolile cardiovasculare. 42% dintre participanţii la cercetare au declarat că au de a face cu un stres moderat şi doar 10% din ei au spus că nu sunt deloc stresaţi. „Stresul este un factor de risc major, iar militarii trăiesc într-un stres permanent care exacerbează ceilalţi factori de risc şi declanşează o cascadă de alţi factori”, spune Mihail Florea.


Fumatul şi valorile peste medie ale colesterolului sunt alţi factori de risc importanţi pentru apariţia bolilor cardiovasculare. Astfel, 59% dintre militari au valoarea colesterolului peste cea normală şi 60% dintre ei sunt fumători.

Ce trebuie făcut


Conform specialistului de la Spitalul Militar Cluj, MAI ar trebui să ia măsuri pentru diminuarea factorilor de risc în rândul militarilor care se află în diverse teatre de operaţii precum Afganistan. Astfel, ar trebui schimbat stilul de viaţă şi ar fi necesară oferirea de tratament medicamentos specific situaţiilor acute sau cronice, în paralel cu recuperare fizico-medicală şi tratament al bolilor asociate.

Hipertensiunea, prima cauză de deces la nivel mondial

Doctorul Mihail Florea menţionează că hipertensiunea arterială (HTA) este un ucigaş tăcut, fiind prima cauză de mortalitate la nivel mondial. În prezent, 40% din populaţia României este hipertensivă şi doar 17% dintre cei cu HTA ţin boala sub control.

HTA este în legătură directă cu infarctul miocardic, accidentul vascular şi moartea subită.

Rezultatele studiului referitor la militarii români din Afganistan au fost făcute publice în cadrul Întâlnirilor SaFrIna, un eveniment de informare pe teme medicale şi de frumuseţe care a avut loc sâmbătă la Cluj-Napoca.

abonare newsletter