Actualitate

Cadrele didactice auxiliare rămân fără gradaţia de merit

<p /><img src="documente/stories/10_octombrie/31_ziua/02 lucia cojocaru invatamant protest sindicate rp 120.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Personalul didactic auxiliar va avea salarii cu 25% mai mici.

Conform noii legi a învăţământului, cadrele didactice auxiliare nu mai pot obţine, începând din acest an, gradaţia de merit.

Gradaţia de merit reprezenta 25% din salariu. Modificarea legii privind acordarea gradaţiei de merit pentru personalul didactic auxiliar afectează în jur de 17.000 de persoane. Este vorba de bibliotecari, laboranţi, secretari, informaticieni, co-repetitori, instructori de educaţie extra-şcolară, pedagogi şcolari şi tehnicieni. În judeţul Cluj, aproximativ 300 de cadre didactice nu vor mai primi gradaţie de merit.


Sindicatele cer modificarea legii

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a solicitat, la sfârşitul săptămânii trecute, Comisiei pentru Învăţământ, Ştiinţă, Tineret şi Sport din Camera Deputaţilor modificarea actului normativ. „Considerăm că este o discriminare şi o lipsă de recunoaştere a importanţei pe care o are personalul didactic auxiliar într-o unitate de învăţământ. Gradaţia de merit se acordă pentru activitatea deosebită, iar efortul bugetar din partea statului nu era atât de mare, însă pentru colegii noştri sumele primite în plus înseamnă foarte mult. Din păcate, Ministerul Educaţiei continuă să îşi bată joc de angajaţii din învăţământ”, a arătat Simion Hăncescu, preşedinte FSLI, în comunicatul remis către presă.


Cum se modifică salariile de bază

Gradaţia de merit reprezintă 25% din salariul de bază, iar odată obţinută este valabilă timp de patru ani. Noile prevederi nu îi afectează pe cei care au obţinut deja gradaţia, ei primind-o până la finalul celor patru ani. Reprezentanţii FSLI au dat şi câteva exemple despre cum se vor modifica salariile de bază, conform noii legi a învăţământului. Un bibliotecar are, cu gradaţie de merit, un salariu lunar de 1.175 de lei, iar fără gradaţie va câştiga 940 de lei. Un informatician cu grad I A câştigă 1.240 de lei cu gradaţie de merit şi 992 de lei fără gradaţie de merit, un laborant va primi, faţă de un salariu de 1.123 de lei cu gradaţie de merit, doar 899 de lei, iar un secretar va rămâne cu doar 964 de lei fără gradaţie de merit, comparativ cu 1.205 lei.


„Vor munci pe măsura plăţii”

„Încă o dată, Ministerul Educaţiei arată, de fapt, câţi bani dă pe învăţământ şi ce consideraţie are pentru anumite cadre didactice. Chiar dacă fac parte din sistemul auxiliar şi aceşti oameni au un rol foarte important în funcţionarea sistemului. E clar, ei nu îşi vor mai da silinţa să îşi facă meseria cum trebuie. Vor munci pe măsura plăţii. Şi atunci ne mirăm că suntem o ţară în care copiii sunt din ce în ce mai analfabeţi, iar cadrele didactice nici măcar nu sunt în stare să îşi ia o titularizare”, a declarat Lucia Cojocaru, lider FSLI Cluj.

abonare newsletter