Actualitate

Webinar al grupului de mobilitate urbană sustenabilă, coordonat de Cluj-Napoca în cadrul City Science Initiative

Joi, 4 iunie 2020, între 14:30-16:00 va avea loc conferința online a orașelor europene membre ale inițiativei City Science Initiative (CSI), organizată de Cluj-Napoca, orașul coordonator al grupului tematic pe mobilitate urbană sustenabilă din cadrul acesteia, în parteneriat cu Joint Research Center – Comisia Europeană.

Evenimentul se desfășoară în cadrul întâlnirilor Centrului de Inovare și Imaginație Civică Cluj, instrument de inovare socială dezvoltat de municipalitatea clujeană în urmă cu peste doi ani, pentru stimularea activității ecosistemului său de inovare, precum și a participării publice la co-crearea temelor de proiecte de impact pentru comunitate.

City Science Intiative (CSI) este o inițiativă a Comisiei Europene coordonată de Joint Research Center. Prin aceasta orașele pot să găsească împreună soluții pentru următoarele teme, fiecare dintre teme fiind atribuite unui oraș coordonator: ”calitatea aerului” - Paris, ”economia circulară” - Hamburg, ”sănătatea mintală” - Salonic, ”tehnologia și orașul” - Reggio Emilia și ”mobilitatea urbană sustenabilă” - Cluj-Napoca. Rețeaua reunește profesioniști care lucrează la interfața dintre politicile orașului și cercetare (reprezentanți ai administrației publice, ai Comisiei Europene, ai mediului universitar, city science officers etc). Orașelor, experților și reprezentanților Comisiei Europene li se oferă oportunitatea de a-și consolida cooperarea și de a regândi modalitățile prin care știința și cercetarea pot ajuta la abordarea provocărilor urbane și la dezvoltarea unei abordări integrate pentru elaborarea de politici publice bazate pe dovezi.


În cadrul webinarului, orașele Paris (Franța), Tampere (Finlanda), Ljubliana (Slovenia), Londra (Marea Britanie), alături de Cluj-Napoca, le vor prezenta celor interesați contextul specific și modalitățile de a rezolva problemele urbane, utilizând instrumente de dezvoltare moderne și incluzive, precum folosirea științei și a seturilor de date deschise sau a inovațiilor în domeniul soluțiilor de mobilitate sustenabilă, prin organizarea de sesiuni de co-creere și consultare cu cetățenii și cu experții din comunitate.

„Cluj-Napoca a devenit parte a rețelei europene City Science Initiative - la începutul anului 2019, ca un pas natural în procesul Clujului de a învăța și prelua cele mai inovative abordări pentru dezvoltarea orașului. În cadrul inițiativei suntem oraș-coordonator pe tema mobilității urbane sustenabile. Alături de alte orașe europene, printre care Amsterdam, Paris, Viena, Barcelona, Copenhaga, Stockholm, Atena, Rotterdam, Marseille, Praga, Sofia, Salonic, Hamburg și Reggio Emilia - căutăm soluții comune, în familia europeană”, a explicat primarul Emil Boc.


„Clujul se confruntă cu dificultăți de mobilitate similare cu ale altor orașe de la nivel european. Prin rețeaua City Science Initiative încercăm să găsim soluții utilizând parteneriatul strategic dintre administrația locală, cercetători și mediul universitar în general. La Cluj, avem exemple concrete prin care relația strânsă dintre universități și administrație a dus la implementarea unor proiecte de succes, care au devenit modele la nivel național”, a explicat Ovidiu Cîmpean, coordonatorul Centrului de Inovare și Imaginație Civică (CIIC).

Webinarul va fi structurat în jurul a trei întrebări propuse spre discuție pe tema mobilității urbane sustenabile:


- Metode și instrumente eficiente pentru a stimula schimbarea modurilor de transport urban către soluții sustenabile;

- Implicarea cetățenilor în mobilitatea urbană durabilă prin cultură și inovare;


- Instrumente digitale care pot face mobilitatea urbană mai eficientă, mai sustenabilă.

Workshop-ul are scopul de a întări cooperarea între orașele din consorțiul CSI și de a face schimb de bune practici care pot fi luate ca model și adaptate la specificul orașului nostru. La workshop vor participa actori cheie din ecosistemul european (Joint Research Center, DG MOVE, EASME, CIVITAS, Eltis, EIT Urban Mobility etc), local (FSPAC, Universitatea Babes-Bolyai, Universitatea Tehnică, Facultatea de Sociologie, OAR-T, Centrul pentru Știința Datelor, Facultatea de Georgrafie etc), precum și de la nivel central – Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației.


Această întâlnire, fiind o sesiune de schimb de cunoștințe, va servi și ca o oportunitate colectivă de a reflecta modul în care este abordată mobilitatea urbană post COVID-19. Având în vedere participarea internațională în cadrul webinarului, limba de comunicare pe durata acestuia este limba engleză. (https://ec.europa.eu/jrc/communities/en/community/city-science-initiative/event/virtual-workshop-%C2%A0sustainable-urban-mobility)

Workshopul va fi transmis live pe pagina de Facebook a Primăriei Cluj-Napoca.

Despre CIIC

Centrul de Inovare și Imaginație Civică (CIIC) a fost lansat în toamna anului 2017, fiind un laborator de idei, permanent, în care se dezvoltă și se testează diferitele forme de colaborare între actorii din oraș, cu scopul de a încuraja participarea clujenilor la viața orașului și de a promova discuții privind proiectele de dezvoltare urbană.

Webinarul online din 4 iunie 2020 este parte a proiectului ,,Creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor administrative pentru cetățeni – ANTO – CIIC’’, finanțat prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014 -2020 (POCA).

Proiectul are două componente:

- design-ul, dezvoltarea si implementarea unui sistem electronic de digitalizare și simplificare a serviciilor publice oferite cetățenilor Municipiului Cluj-Napoca prin implementarea funcționarului public electronic si virtual – ANTONIA și

- utilizarea Centrului de Inovare și Imaginație Civică în planificarea strategică a proceselor de inovare socială, pentru creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor oferite cetățenilor municipiului Cluj-Napoca.

Mai multe detalii despre proiect găsiți pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca, accesând linkul AICI.

Ultimele Stiri
abonare newsletter