Actualitate

Muzeul de Speologie ar putea fi redat publicului!

Potrivit unei hotărâri judecătorești accesul pietonal va fi redeschis publicului către Muzeul de Speologie „Emil Racoviță” și în viitor se va hotărî soarta instituției publice.

Muzeul de Speologie a fost înființat în 1998 și este singurul din România dedicat științei explorării peșterilor. A fost închis în luna mai 2010, după ce Vasile Szasz, coproprietarul clădirii în care funcționa muzeul, a blocat accesul, pe motiv ca imobilul pe unde se face intrarea este degradat și pune în pericol siguranța vizitatorilor. Szasz spunea în 2013, într-un interviu acordat unei televiziuni: „Acesta (imobilul – n.r.) din 1880 nu a fost retencuit. Tencuiala e ca nisipul. Am închis intrarea, deoarece ca proprietar răspund. Aici au fost aduşi copii din grădiniţe şi copii de clasa a III-a, a IV-a. Şi dacă se întâmplă o nenorocire, cine răspunde?”

Reprezentanţii Primăriei declarau în 2013 despre Muzeul de Speologie că imobilul nu este consolidat.


Clădirea muzeului a fost retrocedată, în timp ce muzeul este administrat în continuare de Primăria Cluj-Napoca. Primăria Cluj-Napoca a făcut o plângere împotriva acestei măsuri. Pentru a vizita muzeul mai există o cale de acces, dinspre Piața Unirii, nr. 24, unde se află Asociația Patronilor și Meseriașilor Cluj, dar nici aceasta cale nu era una sigură, fapt pentru care cei de la asociație au interzis accesul.

„Dosarul nr. 12449/211/2016 a fost solutionat, pe fond, de catre Judecatoria Cluj-Napoca la data de 26 februarie 2020 prin admiterea actiunii civile si instituirea unui drept de servitute de trecere pietonală în favoarea imobilului apartament nr.2B cu destinaţia Muzeul de Speciologie Emil Racoviţă, înscris în CF 257086-C1-U5 sub nr.topo.224/1/IIB, asupra imobilului înscris în CF 260321 Cluj-Napoca (CF vechi 105877) cu nr.topo.223, cu acces din str.Sextil Puşcariu, pe o lungime de cca.15 m, potrivit variantei nr.1 cuprinsă în raportul de expertiză întocmit de dl.expert Balea Aurel, raport ce face parte integrantă din hotărâre; a obligat paratii  să perimită accesul pietonal potrivit servituţii de trecere instituite; a dispus înscrierea în cartea funciară a dreptului de servitute de trecere pietonală instituit în favoarea imobilului apartament nr.2B cu destinaţia Muzeul de Speciologie Emil Racoviţă, se arată în hotărârea judecătorească.


Hotărârea judecătorească poate fi atacată cu apel în termen de 30 de zile de la comunicare.

„În ceea privește situația actuală a clădirii, vă comunicăm faptul că în momentul de față se întocmește nota tehnică de constatare în scopul stabilirii stării tehnice a clădirii, urmând ca apoi să fie luate măsurile ce se impun”, au transmis reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca.


Istoria clădirii de pe strada Sextil Puşcariu este tenebroasă. Imobilul în care funcționa muzeul este fosta închisoare a orașului medieval Cluj (în secolele XIV-XIX), un monument istoric de interes national, care datează din anul 1376. Se spune că într-o celulă ar fi fost închis Baba Novac, căpitan al lui Mihai Viteazul, înainte de execuţia din anul 1601.

abonare newsletter